Home

Achtergrond 252 x bekeken

Fabrieken krijgen problemen

Steeds meer zuivelfabrieken komen in de problemen door de protestacties van melkveehouders.

Steeds meer zuivelfabrieken komen in de problemen door de protestacties van melkveehouders. Cono Kaasmakers in Middenbeemster moet haar kaasproductie verlagen als gevolg van een kleinere melkaanvoer. Zo'n driehonderd boeren blokkeerden gisteren de ingangen van DOC Kaas. Foto Persbureau Melissen

De Groningse akkerbouwer Willem Uuldriks (links) selecteert met een medewerker pootaardappelen van het ras Condor (klasse SE). De selectiewagen beweegt aanzienlijk makkelijker dan vorig jaar, aldus Uuldriks. "Vorig jaar was de grond ongunstig, ik kon er zelfs met drie aangedreven wielen niet doorheen komen." Het aantal aardappelen met ziekte of vermenging valt Uuldriks vooralsnog mee. "Als het zo blijft ben ik zeer tevreden, maar ja, natuur kun je niet sturen." Foto Koos van der Spek

Melkveehouder Jac Neeleman in het Groningse Scheemda liet zijn grasland van 35 hectare gisteren injecteren met vloeibare kunstmest van het merk Anasol. Medewerker Dennis Smid van loonwerkbedrijf Nieuwenhuizen Bemesting uit het Drentse Nieuwendiep injecteert 80 kilo zuivere stikstof (15 procent) en ook wat zwavel (10 procent) op het land. "Het injecteren van kunstmest door een loonwerker is euro’s per hectare goedkoper dan het zelf strooien van kunstmest, als je ook de arbeid en de brandstof meerekent", zegt hij. Het grasland kan de kunstmest goed gebruiken voor een optimale productie. Nu moet er alleen nog wat meer regen vallen in het noorden van het land. Foto Koos van der Spek

Op elf locaties in Nederland stonden borden waarop weggebruikers worden opgeroepen te toeteren. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.