Home

Achtergrond 7 reacties

FAO: tarweprijzen onder druk

De tarweprijzen staan onder druk in het nieuwe seizoen 2008/2009.

Dat komt omdat de wereld een recordhoeveelheid tarwe produceert, stelt de wereldvoedselorganisatie FAO. Het areaal is gegroeid vanwege de hogere prijzen. Bovendien zijn de weersomstandigheden tot nu toe goed geweest.

De FAO schat dat de wereld het komende seizoen 658 miljoen ton tarwe produceert. Het verbruik komt lager uit op 634,8 miljoen ton. De voorraden groeien daardoor met 16 procent.

De hoge oogstverwachting heeft de prijzen de laatste weken onder druk gezet. In de VS is de tarweprijs in april met 25 procent gedaald, stelt de FAO. "Maar die prijs ligt nog altijd 80 procent hoger dan in april vorig jaar."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  En dan denken nog velen dat we gouden tijden krijgen in de landbouw. De prijzen zijn even omhoog gegaan en meteen stijgen de kosten mee. De WTO en alle politieke partijen wereldwijd zullen er alles aan doen om het voedselpakket goedkoop te houden (we hebben gezien wat er in Haïti gebeurde) om de rust te bewaren onder de bevolking. Dus de landbouwprijzen zakken als een baksteen, zien we bij varkens, melk en nu ook bij graan. De kosten zullen niet meezakken waardoor de toekomst misschien nog wel somberer zal worden. Beter de boeren laten kreperen dan onrust omdat mensen geen nieuwe auto kunnen kopen of 2 keer per jaar op vakantie kunnen. Kunnen wij met zoveel individuele bedrijven hier wat aan doen?

 • no-profile-image

  mnoe

  en de belabberde vooruitzchten mbt. de graanoogst in Kazachstan dan?
  Zie boederij 23/5/08
  geplaast door MN te S

 • no-profile-image

  nn

  de Bakker melde mij gisteren nog dat de Tarwe prijs 25% omlaag is gegaan de laatste 3 weken en dat hij de prijs van het brood heeft aangepast.

 • no-profile-image

  maisteler

  ik denk dat het gaat zoals altijd, de media heeft de macht. Berichtgeving stuurt, er volgt onrust met als gevolg dalende prijzen. Je krijgt met de pen meer mensen een richting op gestuurd dan met een volledige krijgsmacht.
  Wat we hieraan kunnen doen? Misschien is de tijd rijp voor de oprichting van een eigen onafhankelijk instituut wat de landbouw voorziet van juiste en objectieve informatie en geen last heeft van sponsoren en adverteerders.
  Het probleem? Dit kost geld en dan is van de boeren niemand thuis. En zo draaien we rond in de eigen cirkel die niet doorbroken wordt.

 • no-profile-image

  Peter

  Nu maar weer afwachten wat de handel voedings cq veevoedingsbranches zullen doen...
  Ik denk gewoon verder gaan met "zakkenvullen". -)

 • no-profile-image

  Pim Marijs

  Ik sta er een beetje verbaasd van te kijken, Nu er op wereldniveau een voedselcrisis uitbreekt. De economie in landen als China en India gaat indrukwekkend hard omhoog en die bevolking eet geen brood??? De prijzen van voedsel in landen in bevoorbeeld Afrika zijn de afgelopen maanden in verschillende landen verdubbeld. En dan de tarweprijs aan t zakken??? en de voedselvoorraad stijgen???

 • no-profile-image

  realistische

  Het was te verwachten dat graan en andere produkten weer op of net onder kostprijsniveau zullen zakken. Voedsel blijft een eerste levensbehoefte en politiek zal nooit geaccepteerd worden dat er een tekort (al is het maar 1%) ontstaat. Er zal altijd naar een klein overschot gestreefd worden, voor accceptabele prijs en voldoende aanbod.
  Echt rendement zal er in mijn ogen nooit gemaakt worden op voedselproductie, op tijdelijke uitzonderingen na zoals nu. Wil je echt rendement halen, zoek dan een andere bedrijfstak!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.