Home

Achtergrond

FAO en Oeso voorspellen hogere tarweprijzen

De tarweprijzen blijven tot en met seizoen 2017/2018 hoger dan de laatste jaren.

De prijs voor maaltarwe lag van seizoen 2002/2003 tot en met 2006/2007 gemiddeld op 107 euro per ton. Het afgelopen seizoen 2007/2008 lag dat op 210 euro. In de jaren tot en met 2017/2018 zal de gemiddelde tarweprijs variëren van 149 tot 176 euro per ton.

Deze voorspelling doen de wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) in de Agricultural Outlook die gisteren is verschenen. De toekomstige tarweprijs ligt 40 tot 60 procent hoger dan die van de laatste jaren. Bij de voergranen zal dezelfde ontwikkeling plaats hebben, verwachten de FAO en de Oeso. "Wel zullen de graanprijzen veel meer schommelen dan in het verleden. Dat komt omdat de voorraden de komende jaren nog niet zullen zijn aangevuld."

De prijsstijgingen worden veroorzaakt door de toenemende vraag wereldwijd naar graan. "De graanprijzen blijven niet op de piek waar ze nu staan", schrijven de organisaties in het rapport. "Maar de prijzen liggen wel hoger dan het gemiddelde van de laatste tien jaar. De stijging in productiviteit en de groei van het areaal zijn niet in staat de groeiende vraag bij te houden."

Eind februari ging de Europese Commissie in een analyse van de graanmarkt er vanuit dat de graanprijzen tot 2014 op een niveau liggen van 170 tot 175 euro per ton. De Rabobank sprak onlangs de verwachting uit dat vanaf 2010 moet worden gerekend met een prijs van 170 tot 180 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.