Home

Achtergrond 195 x bekeken

Extra steun bij ontkoppeling

Voor sectoren die de komende jaren hun inkomenssteun volledig moeten loskoppelen van de productie zijn begeleidende maatregelen nodig.

Dat heeft minister Gerda Verburg (LNV) vandaag bepleit op de informele landbouwraad in het Sloveense Brdo. In Brdo bespraken de EU-landbouwministers de voorstellen voor aanpassing van het gemeenschappelijk landbouwbeleid tot 2013. Volgens die voorstellen moeten sectoren waarin de steun nu nog (deels) is gekoppeld ook toe naar een hectaretoeslag. Dat betreft met name producenten van kalfsvlees en zetmeelaardappelen.

Verburg vindt dat deze sectoren gebruik moeten kunnen maken van artikel 68. Dat maakt het mogelijk extra steun te geven aan kwetsbare sectoren, zoals melkvee-, schapen- en geitenhouders in gebieden met natuurlijke handicaps, zoals de veenweiden.
Verburg vindt het onjuist dat de kalfsvlees- en aardappelzetmeelsector van deze extra steun worden uitgesloten. "Op deze manier hebben ze het dubbel zwaar." Bovendien is het volgens haar niet consistent, omdat uitgerekend de zoogkoeien-, schapen- en geitenpremie gekoppeld mag blijven.

De minister bracht ook in dat de ontkoppeling in de lidstaten gelijktijdig moet plaatsvinden, om concurrentievervalsing tegen te gaan. Ook LTO hecht zeer aan gelijktijdige ontkoppeling. Landouweconomisch instituut LEI berekende eerder dat de gevolgen van ontkoppeling voor aardappelzetmeel en vooral de kalverhouderij desastreus kunnen uitpakken - zeker als die gepaard gaat met invoering van een regionale hectarepremie, zoals minister Verburg van plan is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.