Home

Achtergrond 181 x bekeken

'Excuses aan Suriname voor slavernijverleden'

Premier Jan Peter Balkenende moet het aanstaande bezoek aan Suriname aangrijpen om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden.

Dat heeft SP-parlementariër Harry van Bommel, op bezoek in Paramaribo, gezegd. Van Bommel stelt in de vrijdageditie van dagblad de Ware Tijd dat de reis van Balkenende een unieke gelegenheid is om "ruimhartig te erkennen dat Nederland fout zat in de slavernij''. Nederland schafte de slavernij 145 jaar geleden af. Suriname herdenkt dat feit op 1 juli.

Balkenende is samen met minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) op 13 en 14 mei op bezoek in Paramaribo. Volgens Van Bommel moet Balkenende het voorbeeld van zijn ambtgenoten van Groot-Brittannië, Duitsland en Australië volgen en verontschuldigingen aanbieden voor het slavernijverleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.