Home

Achtergrond 189 x bekeken

Europese consumentenbond wil geen 'chloorkip'

De Europese Consumentenbond BEUC doet een oproep aan de Europese Commissie om geen 'chloorkippen' uit de Verenigde Staten toe te laten op de Europese markt.

Dat blijkt uit een brief van de consumentenorganisatie aan de Europese Commissie die vandaag openbaar werd gemaakt. Volgens BEUC bevat kippenvlees uit de VS geregeld ziekteverwekkers als salmonella, een belangrijke bron van voedselvergiftiging. Het vlees wordt gedesinfecteerd met chloor, maar dat zou slecht werken. Een Amerikaans consumentenonderzoek heeft uitgewezen dat in 2007 slechts 17 procent van de kippen geen enkele bacterie bevatte, schrijft BEUC.

De EU-landen bestrijden bacteriën gedurende het gehele productieproces met strikte hygiëneregels. Volgens de consumentenbond hebben de strenge Europese regels ervoor gezorgd dat het aantal salmonellabesmettingen zelfs afneemt. Wanneer de 'chloorkip' weer zou worden toegestaan in Europa zou dat nadelig kunnen zijn van deze pogingen ziekteverwekkers terug te dringen.
BEUC vindt chloorbehandelingen "onacceptabel'', als er ook een effectieve 'van boerderij tot bord' benadering mogelijk is. Boeren, consumenten en milieuorganisaties scharen zich hier volledig achter, zegt de organisatie.

De Europese Commissie voert momenteel een onderzoek uit naar de risico's van de chloorkip. Volgens ingewijden komt EU-commissaris Androula Vassiliou (Gezondheid) woensdag met een voorstel aan de EU-landen en Europarlement om de Amerikaanse kippen toe te laten in de EU, maar onder zeer strikte voorwaarden. Brussel staat onder zware Amerikaanse druk om het importverbod uit 1997 op te heffen.
Onder de EU-landen heerst echter verzet. Vooral Frankrijk vindt dat "Amerika mag doen wat het wil, maar dat Europa zijn eigen normen heeft'', zei minister Michel Barnier (Landbouw) nog dinsdag bij EU-beraad in Slovenië. De Nederlandse minister Gerda Verburg zei eerder deze maand te wachten met een oordeel over de 'chloorkip', maar verklaarde wel de huidige hygiëneregels tegen ziekten als salmonella niet zomaar overboord te willen gooien.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.