Home

Achtergrond 161 x bekeken

Europarlement wil gasbedrijven opsplitsen

De industriespecialisten onder de Europarlementariërs zijn voorstander van een opsplitsing van de grote gasbedrijven in de Europese Unie.

Dat bleek gisteren tijdens een debat in het Europees Parlement in Straatsburg.
De Europese Commissie wil de macht van grote elektriciteits- en gasbedrijven in Europa breken door ze op te delen. Dat moet leiden tot meer concurrentie, meer innovatie en lagere prijzen.

De industriecommissie van het Europees Parlement toonde zich daar maandag ook voorstander van, met het voorbehoud dat er voor landen die dat niet willen een overgangstermijn kan gelden van vijf jaar. In Nederland zijn de grote energiebedrijven al gesplitst.
De Europarlementariërs willen ook meer bescherming van de consument. Zo moeten er 'slimme gasmeters' komen en moet elke Europeaan, hoe arm ook, in staat zijn zijn huis te verwarmen, aldus PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey. Mensen met een krappe beurs moeten steun krijgen om de hoge energieprijzen te kunnen betalen.

Corbey en Toine Manders (VVD) zijn tevreden over de uitkomsten van het debat en zijn vol vertrouwen over de stemming in de industriecommissie over enkele weken. Het Europees Parlement stemt waarschijlijk na de zomer plenair over de voorstellen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.