Home

Achtergrond 262 x bekeken

Euro zwakker ten opzichte van dollar en Brits pond

De Amerikaanse Federal Reserve, een soort centrale bank, heeft aangegeven voorlopig niet in de kosten van het lenen te snijden.

De rente blijft gelijk. Tevens bleek het consumentenvertrouwen in de Eurozone fors gedaald te zijn. Het enigszins onverwachte nieuws leidde direct tot koerswijzigingen van munteenheden.
De Amerikaanse dollar en het Britse pond stegen direct in waarde ten opzichte van de euro. Voor het eerst in zeven jaar won de dollar op weekbasis terrein tegenover de euro. Een dollar is nu 64 cent waard. Economen spreken zich in de financiële media steeds vaker uit voor het verlagen van de rente door de Europese Centrale Bank.
Of dit gebeurt is zeer de vraag. De doelstelling en het mandaat van de Europese Centrale Bank verschillen sterk van de Federal Reserve. De Europese Centrale Bank houdt zich in principe afzijdig van de belangen van het bedrijfsleven en kijkt derhalve voornamelijk naar inflatie. Deze bleef in de maand april eindelijk vrij stabiel op 3,3 procent.
De Federal Reserve is privébezit van een aantal bijzonder grote banken. Daarom is de Federal Reserve eerder geneigd het bedrijfsleven een hart onder de riem te steken door de rentes te verlagen om groei te stimuleren.
Of de dollarkoers blijvend stijgende is, lijkt onwaarschijnlijk. De onderliggende problematiek, de huizencrisis maar ook de olieprijs, is immers niet wezenlijk veranderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.