Home

Achtergrond

Essent investeert 1,5 miljard euro in gas

Essent gaat de komende jaren ongeveer 1,5 miljard euro investeren in de uitbreiding van stroomopwekking via gas. Dat liet een woordvoerder van het energieconcern woensdag weten.

Tweederde van het bedrag – omgerekend zo’n 1 miljard euro – gaat naar de modernisering en uitbreiding van de Clauscentrale in Maasbracht, aldus de woordvoerder. Hierdoor neemt de capaciteit van de centrale toe. Binnenkort worden de contracten hiervoor getekend.

Het Amerikaanse General Electric gaat voor Essent bovendien een nieuwe gecombineerde gas- en stoomturbine in Moerdijk bouwen. Via de stoomturbine kan vrijgekomen restwarmte worden gebruikt voor extra stroomvoorziening. Bij traditionele gascentrales gaat de restwarmte verloren.

Behalve de investering van 1,5 miljard euro in de gascentrales wil Essent de komende jaren een aantal windparken op land en in zee bouwen en uitbreiden. Het energieconcern kijkt hierbij niet alleen naar Nederland en Duitsland voor uitbreiding. ”In de rest van Europa zijn ook mooie mogelijkheden”, aldus de woordvoerder.

Onlangs is Essent begonnen met de uitbreiding van een windpark in het Groningse Eemshaven. ”Als het klaar is, kunnen we de halve provincie Groningen van stroom voorzien”, zo stelt de woordvoerder. In totaal wil Essent 5 miljard tot 6 miljard euro investeren in uitbreiding van de totale capaciteit van het concern.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.