Home

Achtergrond 203 x bekeken

'Embryoselectie hoort in ministerraad'

De uitbreiding van de screening van embryo's op erfelijke ziekten had in het kabinet besproken moeten worden.

Dat zei minister-president Jan Peter Balkenende vandaag na afloop van de ministerraad. Gezien de vele medische, technische en ethische aspecten verdient het onderwerp een zorgvuldige behandeling, vindt de premier. "Het is een gevoelig onderwerp.'' Ook staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vindt inmiddels dat het op de agenda van de ministerraad had moeten staan.

De brief die de staatssecretaris eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde is 'hernomen', zoals het kabinet het uitdrukt. Dat betekent dat het geen standpunt van het kabinet bevat. "Na verzending van de brief werd duidelijk dat er binnen het kabinet behoefte bestond aan bredere discussie'', zei Balkenende.

Het was vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) die behoefte had het onderwerp in de ministerraad aan de orde te stellen. Zijn partij is faliekant tegen selectie van embryo's op ernstige erfelijke ziekten bij reageerbuisbevruchting. Het onderwerp is niet vastgelegd in het regeerakkoord.

Binnen afzienbare tijd komt de kwestie opnieuw aan de orde in de ministerraad. Of er dan een nieuwe brief komt over embryoselectie wilde Balkenende niet kwijt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.