Home

Achtergrond 717 x bekeken 1 reactie

Eerste snede van prima kwaliteit

Melkveehouder en akkerbouwer Binne Kunnen harkt de laatste hectares bijeen van zijn eerste snede gras.

Melkveehouder en akkerbouwer Binne Kunnen harkt de laatste hectares bijeen van zijn eerste snede gras. In totaal heeft hij achttien hectare gras gemaaid, in twee gedeelten. Een week geleden werd het eerste deel gemaaid en binnengehaald, gisteren werd het laatste deel ingekuild. Kunnen is goed te spreken over het gras. "Het is een snede van prima kwaliteit, met een drogestofgehalte van veertig. Dat is precies goed voor mij. Ik doe er wat toevoegmiddel bij. Bij het ene stuk zat het gras er iets dikker op dan het andere. Van het ene haalde ik ongeveer 2,5 ton droge stof per hectare, van het andere, waar het gras iets dikker op lag, ongeveer 3,5 ton." Het gras wordt aan de koeien gevoerd in een rantsoen dat voor de helft bestaat uit kuil en de helft uit snijmais. Kunnen heeft ook een akkerbouwbedrijf, met mais, granen, aardappelen en bloembollen. Foto Axipress

Jan Bolleboom, medewerker bij aspergetelers Rini en Carien van Rooij uit het Brabantse Drunen oogst asperges met behulp van een aspergespin. Die machine tilt het plastic op en er kunnen kisten opgezet worden. Dat maakt het werk minder zwaar, tegelijkertijd kunnen er meer asperges per dag worden geoogst. Het oogstseizoen is een week later dan vorig jaar, zegt Van Rooij. "Maar toen hadden we met een extreem vroeg seizoen te maken. Door het warme weer groeit het aanbod en staat de huidige prijs van zo'n € 9,- per kilo onder druk." Foto AgD

Melkveehouder Jan Haarman maait de eerste snede gras. "Het gaat perfect. Er staat een mooie snede en met deze weersomstandigheden gaat het lekker", vertelt zoon Jan-Gerrit Haarman. In totaal heeft de melkveehouder 25 hectare gras gemaaid. "We verwachten het morgen in te kuilen. Later deze week willen we nog 20 hectare maaien." Haarman kuilt al het gras in. "De koeien blijven bij ons op stal, waardoor ze jaarrond kuilgras krijgen. Stalvoedering heeft de melkveehouder ook geprobeerd, maar dat beviel niet." Foto Ruben Meijerink

Bert Bak bereidt in Midwolda in Groningen met een eg een perceel voor op pootgoed. De akkerbouwer uit Nieuw-Scheemda vertelt dat het land daarna wordt gedraineerd. Dan kan het exportras Romano klasse E erin. Het is het laatste perceel dat Bak dit jaar voorbereidt. "Wel wat aan de late kant. Ik poot liever een paar weken eerder, maar nu komt het er tenminste onder goede omstandigheden in." Door de vele werkzaamheden, zoals eggen en kopeggen, ligt het perceel er nu 'aardig mooi' bij. Foto Koos van der Spek

De werking van een bloemendunmachine wordt op het Fruitteeltpraktijkcentrum Randwijk beproefd. De innovatieve bloesemdunmachine is uitgerust met nylondraadjes, waarmee een deel van de bloemen van de bomen wordt geslagen. "Over het resultaat valt nog weinig te zeggen", stelt Henri Hol van de firma Hol, die de machine naar Nederland heeft gehaald. "Het mechanisme is ontwikkeld door de universiteit in Bonn. Deskundigen schatten op een halvering van het aantal dunuren." Foto VidiPhoto

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    peter

    als imker hoor ik graag meer over deze wijze van bloesem dunnen. Er zullen ongetwijfeld veel bijen (en andere insecten) sneuvelen als het dunnen tijdens de bloei gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.