Home

Achtergrond

Eerste bloemenveredelaars stappen in DNA-technologie

Drie Nederlandse en twee Amerikaanse bloemenveredelaars gebruiken sinds kort DNA-technologie om sneller nieuwe bloemvariëteiten te kunnen ontwikkelen.

Tot nu toe gebeurde dat, vanwege de hoge kosten, alleen in de groenteteelt en akkerbouw. De vijf veredelaars gaan gedurende minimaal drie jaar samenwerken op DNA-gebied. Ze krijgen daarbij begeleiding van KeyGene. Volgens dit Wageningse onderzoeksbedrijf beginnen DNA-technieken geleidelijk betaalbaar te worden voor bloemenveredelaars.

De afgelopen jaren is er vooral in roos, lelie en anjer veel DNA- onderzoek verricht. Grootschalige commerciële toepassingen bleven echter uit. Plantum NL, de brancheorganisatie voor plantaardig uitgangsmateriaal, verwacht echter wel dat veredelaars op kleine schaal met eigen DNA-projecten bezig zijn.

DNA-technieken kunnen het klassieke veredelingsproces verkorten van tien naar acht à zeven jaar. In het project van KeyGene wordt DNA niet veranderd, maar gemarkeerd met 'DNA-markers'. Zo zijn gewenste eigenschappen in de planten sneller te selecteren voor kruising. Van genetische manipulatie is volgens het bedrijf geen sprake.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.