Home

Achtergrond

Edgar Doncker Natuurprijs voor Wouter Helmer

De Stichting Edgar Doncker Fonds heeft de Natuurprijs 2007 toegekend aan ecoloog Wouter Helmer.

Hij is onderscheiden voor zijn bijzondere verdiensten voor natuurbehoud en -ontwikkeling in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden.

Helmer (48) richtte in 1989 met twee anderen Stroming BV en Stichting Ark op. Sinds 2002 is hij directeur van ARK Natuurontwikkeling. Hij stond de afgelopen twintig jaar aan de basis van duizenden hectares nieuwe natuur in Nederland en later ook in Oost-Europa. Helmer liet miljoenen kinderen en volwassenen kennismaken met de natuur die zij daarvoor niet kenden.

Helmer besteedt 125.000 van de hem toegekende 150.000 euro aan Missing Lynx, een project om een samenwerkend netwerk van natuurgebieden te ontwikkelen waarin, als het even kan, alle dieren- en plantensoorten kunnen overleven en kunnen meebewegen met de veranderingen in het klimaat. Het katachtige roofdier de lynx, die op het punt staat de grens met Nederland over te steken, staat symbool voor het project.

Helmer schenkt de resterende 25.000 euro aan publicaties over de natuurontwikkeling in 'zijn' Gelderse Poort, het gebied ten oosten van Nijmegen.

De Stichting Edgar Doncker Fonds bestaat sinds 1997, toen haar naamgever en erflater stierf. Zij stelt zich ten doel activiteiten op het gebied van het natuurbehoud in Nederland, het 'waarachtig Nederlandse cultuurgoed' en de kindergeneeskunde te bevorderen.

De prijs wordt jaarlijks toegekend, beurtelings aan mensen die zich op die drie gebieden hebben onderscheiden. Van het bedrag van 150.000 euro moet 125.000 euro worden uitgegeven aan een project dat de prijswinnaar in overleg met de jury en het stichtingsbestuur bepaalt. De rest is vrij besteedbaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.