Home

Achtergrond 154 x bekeken

EU ziet geen gevaar in biobrandstoffen

Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) zei vandaag dat de gevolgen van het biobrandstoffenbeleid voor de voedselprijzen wel meevallen.

Ze benadrukte dat het belang van biobrandstoffen niet alleen ligt in klimaatverandering, maar ook in het veiligstellen van de energievoorraden.

Fischer Boel zei dat de stijgingen van de voedselprijzen niet enkel negatieve gevolgen hebben. Zo zouden de hoge prijzen er voor zorgen dat de westerse landen ontwikkelingshulp doelgerichter maken.

"Biobrandstoffen zijn erg bescheiden in vergelijking met de andere oorzaken van de voedselcrisis'', aldus de eurocommissaris. Als belangrijkste oorzaken noemde zij de stijging van de vraag uit China en het slechte weer van de afgelopen jaren.

De EU streeft naar 10 procent brandstoffen uit gewassen in 2020. Dat doel kan volgens de Europese Commissie gehaald worden zonder veel schade aan de voedselvoorraad aan te richten. De EU zal daarvoor wel gewassen moet importeren, maar Fischer Boel garandeert dat die gewassen alleen van duurzame akkers komen. "Bijvoorbeeld Rusland, Kazachtstan en Oekraïne kunnen de capaciteiten van hun akkers nog met meer dan de helft vergroten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.