Home

Achtergrond 224 x bekeken 1 reactie

EU-landen willen meer melk produceren

Veel EU-landen willen de melkproductie de komende jaren verder verhogen dan de 1 procent per jaar die de Europese Commissie vorige week heeft voorgesteld.

Dat bleek vandaag bij informeel beraad van ministers van Landbouw van de EU-landen in Slovenië. Een besluit, dat is gepland voor november, is belangrijk voor Nederland, waar 22.000 melkveehouders zijn gevestigd.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) wil graag 2 à 3 procent meer melkproductie per jaar: "De 1 procent extra die de Europese Commissie voorstelt is amper genoeg voor de Europese monden'', zei ze. "En dat terwijl de vraag groeit uit China en andere opkomende landen.''
Veel Zuid- en Oost-Europese landen zoals Italië, Roemenië en Polen willen ook snel meer melk toestaan. Frankrijk en Portugal willen de situatie per jaar bekijken.

Alleen Duitsland is nog belangrijke dwarsligger. Zowel de Duitse als de Oostenrijkse regering voelt weinig voor extra melkproductie in de EU, omdat melkprijs dan verder zou dalen: de bergboeren zouden dan in de rode cijfers komen. De Duitse regering eist als compensatie daarvoor een melkfonds. Dat fonds moet onrendabele melkveebedrijven helpen bij de overgang naar een vrije markt.

De Europese Commissie heeft ook voorgesteld om de Europese melkproductie in april 2015 geheel vrij te laten. Dat idee vindt brede steun, behalve bij de Belgische deelstaat Wallonië. Die wil de zogeheten melkquota juist behouden. "Maar Vlaanderen vindt misschien iets anders. We moeten nog een Belgisch standpunt bepalen'', zei de Belgische minister Sabine Laruelle.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  europees

  We hebben één Europese Unie. We hebben één Europese ministerraad. We hebben vrijhandel binnen de Europese Unie. Hier hoort toch absoluut geen verbod van handel, in dit geval melkquotum, tussen de Europese lidstaten bij.
  Laat de europese ministerraad hiermee beginnen voordat een standpunt over verruiming wordt ingenomen.
  Als je van de ene kant weet dat de ondernemer marge nodig heeft om te overleven en van de andere kant de voedselprijzen niet gigantisch mogen stijgen, dan haal eens eindelijk dat juk van die europese melkveehouder af zodat een gezonde herstructurering kan plaatsvinden voordat het te laat is.
  En 2015 is gewoon veel te laat.

Of registreer je om te kunnen reageren.