Home

Achtergrond 181 x bekeken

EU-landbouwuitgaven stijgen licht

De landbouwuitgaven van de Europese Unie nemen volgend jaar licht toe.

De Europese Commissie stelt voor om ruim 42 miljard euro te reserveren voor directe steun en marktinterventies. Daarnaast is ruim 13 miljard euro bestemd voor plattelandsontwikkeling.

Dat blijkt uit de plannen die commissaris Dalia Grybauskaité (begroting) vandaag heeft bekendgemaakt. De stijging van het landbouwbudget komt vooral door het 'infaseren' van de directe steun voor boeren in de ‘nieuwe’ lidstaten in Midden- en Oost-Europa.

De totale begroting voor 2009 omvat een bedrag van 134,4 miljard euro. Landbouw en plattelandsontwikkeling maken daar zo’n 42 procent van uit. Grootste kostenpost zijn de zogeheten structuurgelden, bijna 45 procent. Het Europees Parlement en de lidstaten moeten overigens nog instemmen met de begrotingsvoorstellen.

Lees ook EU wil meer geld in economie pompen in 2009

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.