Home

Achtergrond

EU kijkt naar het oosten

De Europese Unie begint binnenkort onderhandelingen met Rusland over een nieuw samenwerkingsakkoord.

De EU-landen zullen morgen onderling afspreken wat precies de onderwerpen en de grenzen van de onderhandelingen zijn. De 27 EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen daarvoor in Brussel bijeen.

De nieuwe onderhandelingen werden onlangs mogelijk nadat eerst Polen twee jaar lang en vervolgens Litouwen het begin ervan hadden tegengehouden.

De EU-ministers spreken morgen ook over een voorstel van Polen en Zweden om de betrekkingen van de EU met Oekraïne, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan en Moldavië nauwer aan te halen. In de voorstellen krijgen die landen onder meer voordelen op het gebied van vrijhandel met de EU en visavrij reizen naar EU-landen.

Vooral de Polen willen met het oostelijke partnerschap het 'burenbeleid' van de EU weer wat in evenwicht brengen, nu de Franse president Nicolas Sarkozy zijn zin heeft gekregen met een aparte EU-Mediterrane Unie. Daarin werkt de EU nauw samen met de landen aan de overkant van de Middellandse Zee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.