Home

Achtergrond 202 x bekeken

'EU-akkoord met Servië heeft goed gewerkt'

De actie van de EU om Servië uitzicht te bieden op lidmaatschap heeft goed gewerkt.

Het heeft de pro-Europese partij in Servië geholpen om zondag de verkiezingen te winnen, meent Europarlementslid Joost Lagendijk (GroenLinks).

Het samenwerkingsakkoord van twee weken geleden was onzeker. Onder de 27 EU-landen lagen Nederland en België lang dwars, omdat ze aanvankelijk wilden dat Servië bepaalde oorlogsmisdadigers zou uitleveren.

"Ik ben blij dat het akkoord vlak voor de verkiezingen goed heeft gewerkt'', zei Lagendijk, Balkanspecialiist van de groene fractie in het Europarlement. "De pro-Europese partij van Tadic is zo de grootste geworden in plaats van het anti-Europese partij SRS van Kostunica. Maar het is nog lang niet zeker dat Tadic een regering kan vormen. Het helpt alvast dat de liberalen meer dan 5 procent hebben gescoord. Die horen tot het kamp van Tadic.''

Lagendijk vindt het wel "merkwaardig'' dat ook Serven in het naburige land Kosovo mochten stemmen. Servische nationalisten erkennen de afscheiding niet. "Wat mij betreft was dit de laatste keer.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.