Home

Achtergrond

EK-poultjes 'geen speerpunt' voor belastingdienst

Naarmate het EK dichterbij komt, schieten de voetbalpoultjes als paddenstoelen uit de grond.

Er zijn jaren geweest dat de Belastingdienst zeer alert was op de winsten uit die poultjes, maar zo niet dit jaar. "Het is absoluut geen speerpunt.''

Voetbalpoultjes op het werk, op de voetbalclub, tussen vrienden of thuis, maar vooral op internet zijn populair. Bij sommige poultjes geldt een inleg van een paar euro, bij andere meer of juist niets. Afhankelijk van de inzet en het aantal deelnemers kan de winst voor de winnaar behoorlijk oplopen.

Vanaf een prijs van meer dan 454 euro is er kansspelbelasting verschuldigd. ,,Stel je wint 500 euro, dan moet er aangifte van gedaan worden.'' Volgens de Belastingdienst is de organisator van zo'n poultje de aangewezen persoon om dat te doen. Over het gewonnen bedrag moet dan 29 procent kansspelbelasting worden afgedragen.

De Belastingdienst zal alleen optreden als de 'weddenschappen' in bepaalde poules grote vormen aannemen "en we er lucht van krijgen natuurlijk''.

EK-poultje is een grote speler op internet. De site is al sinds januari online, maar sinds eind april gaat het echt lopen. "We krijgen nu elke dag 500 tot 600 nieuwe aanmeldingen'', zegt een woordvoerder. EK-poultje of EK-pooltje "ik heb beide namen geregistreerd'' werkt zelf niet met inleg. "Dat mag niet, dan is het gokken.''

De bijna 5000 deelnemers die via de sites laten weten wat zij ervan denken, zijn vooral overtuigd van het kunnen van het Nederlands elftal. Bijna een kwart denkt dat Oranje gaat winnen, 16 procent denkt dat Italië met de titel aan de haal gaat, een op de tien vreest dat het de Duitsers worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.