Home

Achtergrond 237 x bekeken

EC stelt lidstaten voor chloorkip toe te laten

De Europese Commissie (EC) komt eind deze maand met een voorstel aan haar lidstaten om gechloreerde kip uit de VS toe te laten.

Dat bleek uit een overleg tussen de commissie en het Amerikaanse kabinet. De EC zal een wijziging van Europese wetten voorstellen waardoor de import van ontsmet vlees mogelijk wordt. Ook Europees pluimveevlees mag dan van ontsmettingsmethoden gebruik maken.

De exacte inhoud van het voorstel is nog onduidelijk. "Het heeft nog meer tijd nodig. Wel is duidelijk dat ontsmet vlees alleen onder zeer strikte voorwaarden toegestaan zal worden", legt een woordvoerder van de EC uit.

Over deze voorwaarden doet de EC nog geen uitspraken. Eén van de eisen is waarschijnlijk dat het label van producten die met een chlooroplossing behandeld zijn dit duidelijk moet vermelden. Ook staat vast dat het in eerste instantie om een proefperiode van twee jaar gaat. 28 mei wordt het definitieve voorstel besproken. In juli moeten de EU-lidstaten waarschijnlijk hun stem laten horen. De commissie is vastbesloten om in ieder geval dit najaar een oplossing te hebben.

Pluimveehouders in de VS hoeven aan minder strenge keteneisen te voldoen dan hun Europese collega’s. In plaats daarvan word het vlees aan het eind van de keten ontsmet om eventuele besmettingen te voorkomen. Het is nog onduidelijk of de keteneisen aan Europees en Amerikaans pluimveevlees in het voorstel gelijk worden geschakeld.

De Nederlandse pluimveeindustrie is hoe dan ook niet te spreken over het voornemen van de EC. "Zoals het er nu uitziet is het voorstel niet meer dan een eerste stap in de goede richting. Het is een slap aftreksel van een echte oplossing", stelt Jan Odink van de Nepluvi. "Ze moeten een keuze maken om óf volledig het Europese systeem te volgen óf het Amerikaanse systeem. Er is in Europa helemaal geen behoefte om het vlees te ontsmetten en consumenten willen ook geen ontsmet product." Bovendien ziet Odink meer belemmeringen voor de import van Amerikaans pluimveevlees, zoals de aanwezigheid van diermeel en GMO-grondstoffen in producten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.