Home

Achtergrond 139 x bekeken

Duurzaam denkende consument vliegt toch ver

Nederlanders maken zich over het algemeen zorgen over de opwarming van de aarde, de stijging van de zeespiegel en de vervuiling. Maar een paar keer per jaar op vakantie met het vliegtuig moet echter mogelijk zijn, vinden ze.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen naar het duurzaam handelen van consumenten. Het onderzoek wijst uit dat mensen met de meeste kennis over duurzaamheid juist de verste vliegreizen maken. Dat heeft vaak met de opleiding te maken. Hoogopgeleiden die meer kennis van het onderwerp hebben, hebben vaak voldoende geld voor de duurdere vakanties per vliegtuig.

Ook blijkt dat veel mensen zich verantwoordelijk voelen. Ze denken dat ze eraan kunnen bijdragen dat de opwarming van de aarde stopt, als ze afval scheiden, de verwarming lager zetten en spaarlampen aanschaffen.

Overigens vindt bijna de helft van de ondervraagden dat in de eerste plaats de overheid het milieuprobleem moet oplossen. Het onderzoek geeft aan dat mensen die zich bewust zijn van het klimaatprobleem zich niet per se bewuster gaan gedragen. Uit het onderzoek blijkt verder dat hoe positiever mensen denken over duurzaamheid en hoe ouder ze zijn, des te duurzamer ze het huishouden voeren. Ook geslacht speelt een rol: vrouwen handelen over het algemeen duurzamer dan mannen.

Ook valt op dat weinig mensen een antwoord op de kennisvragen wisten te geven. Zo zegt 40 procent niet te weten dat een led-lampje minder energie verbruikt dan een halogeenlampje. En bij de vraag over het 'nieuwe rijden' waarmee brandstof bespaard kan worden, gaf een kwart van de ondervraagden aan dit fenomeen niet te kennen. Nog eens 31 procent heeft deze vraag fout beantwoord. Algemene kennis over milieuvervuiling en over groene energie hebben mensen wel, maar over de praktische dagelijkse dingen blijken de ondervraagden onzeker.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.