Home

Achtergrond 1 reactie

Duur voedsel blijft

Consumenten hoeven er niet op te rekenen dat hun voedsel in de toekomst goedkoper zal worden.

Door een toenemende vraag in ontwikkelingslanden en de opkomst van biobrandstoffen blijven de prijzen van landbouwproducten op een hoog niveau.

Alleen al voor graan, boter, kaas, melkpoeder en oliezaden zullen de prijzen de komende tien jaar gemiddeld meer dan 50 procent hoger zijn dan het gemiddelde in het afgelopen decennium. Voor rijst, een belangrijke voedingsbron in Azië en Afrika, zal de stijging zo’n 30 procent bedragen.

Dit stellen de internationale landbouw- en voedselorganisatie (FAO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij publiceerden donderdag een rapport dat voer voor discussie biedt op een belangrijke voedseltop volgende week in Rome.
De voedselprijzen zitten sinds 2006 in de lift. Eerder dit jaar bereikten onder meer de prijzen van graan en rijst recordniveaus. Dit leidde in verscheidene ontwikkelingslanden tot rellen omdat consumenten hun voedsel niet meer konden betalen.

Volgens de FAO en de Oeso zullen de prijzen wel dalen ten opzichte van de pieken die recentelijk zijn bereikt, maar minder dan in het verleden het geval was. De organisaties dringen er op aan zo snel mogelijk humanitaire hulp te bieden in ontwikkelingslanden waar ondervoeding dreigt doordat de prijzen de pan uitrijzen.

De nood is hoog omdat in veel arme landen consumenten meer dan de helft van het inkomen aan voeding uitgegeven. Maar ook in opkomende economieën als China en India spendeert de bevolking nog steeds ongeveer 30 procent van haar inkomen aan voeding. In de Verenigde Staten is dat minder dan 10 procent, in Nederland iets meer dan 10 procent.

Nieuwe prijsexplosies sluiten de onderzoekers van de FAO en de OESO niet uit. Grote landbouwproducenten zullen door de aanhoudend grote vraag nauwelijks voorraden kunnen aanhouden. Daarnaast wordt de productie bedreigd door klimaatverandering. Speculanten kunnen bovendien op de agrarische beurzen de prijzen flink opdrijven. In de Verenigde Staten is de handel in agrarische producten bijvoorbeeld in drie jaar tijd al meer dan verdubbeld.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    olie zal ook duur blijven

Of registreer je om te kunnen reageren.