Home

Achtergrond

Dorpelingen in middeleeuwen gezonder

Mensen die in de middeleeuwen buiten de stad leefden, waren gezonder dan hun tijdgenoten in de steden.

Dat is één van de conclusies van een uitgebreid archeologisch onderzoek door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten in het Gelderse Elst.

Archeologen onderzochten de afgelopen jaren rond de Grote Kerk in Elst 250 graven uit de periode 700 tot 1850. Uit onderzoek van de gevonden skeletten blijkt dat de dorpelingen destijds beter groeiden, ouder werden en minder last hadden van ziektes in vergelijking met stedelingen.

Uit het archeologisch onderzoek blijkt ook dat Elst in de Romeinse tijd een zeer belangrijke cultusplaats was van de Bataven, die toen in Nederland woonden. De eerste sporen stammen uit 50 v Chr. In de tempel die op de plek van de huidige kerk stond, werden dieren geofferd aan de halfgod Hercules. Het ging vooral om jongere runderen, getuige de botresten die zijn gevonden.

Tot nu toe werd aangenomen dat op de plek van de huidige kerk al 2000 jaar lang onafgebroken een godshuis staat. Het nu verrichte onderzoek leverde echter geen sporen op tussen 250 en 700 n Chr. De locatie had in die tijd geen religieuze betekenis, stellen de onderzoekers.

Alle conclusies zijn samengevat in een boek over het verleden van Elst. Het eerste exemplaar van dat boek wordt dinsdag aan het gemeentebestuur overhandigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.