Home

Achtergrond 166 x bekeken

Doden en grote schade door cycloon in Myanmar

De cycloon Nargis heeft dit weekeinde een spoor van vernielingen getrokken door het gesloten Aziatische land Myanmar.

Staatsmedia spreken van minstens vier doden door de storm in de grootste stad van het land. De verwachting is dat het werkelijke dodental vele malen hoger zal uitvallen.

De autoriteiten hebben in de vijf zwaarstgetroffen regio's de noodtoestand uitgeroepen. Volgens staatsmedia is in die delen van het land minstens 50 procent van de gebouwen beschadigd of ingestort door het natuurgeweld. De weinige buitenlanders die in het gebied zitten en contact hebben weten te leggen met de buitenwereld spreken van grote schade en ongetwijfeld veel slachtoffers.

De harde winden bereikten snelheden tot 192 kilometer per uur. In de laaggelegen kustgebieden is de kans op catastrofale overstromingen groot. De wind zou volgens meteorologen het zeewater kunnen opstuwen tot 3,5 meter boven het normale peil. In het gebied wonen tienduizenden mensen. Volgens de staatsradio van Myanmar zijn grote gebieden aan de kust bijna compleet verwoest.

De schade in de grootste stad van het land, Yangon, is ook bijzonder groot. De elektriciteitvoorziening, telecommunicatie en de drinkwatervoorziening zijn uitgevallen. Van tal van gebouwen zijn de daken afgewaaid. Omgewaaide bomen maken verkeer onmogelijk. Treinen en vliegtuigen kunnen eveneens niet worden gebruikt. Delen van de stad zijn overstroomd en in de haven zijn zeker vijf schepen gekapseizd, meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.