Home

Achtergrond 179 x bekeken

Deense onderzoekers: slacht beren op 45 kilo

Deense landbouwonderzoekers zeggen goede marktmogelijkheden voor mannelijke licht-gewichtvarkens te zien.

Door deze varkens te verwerken op een gewicht van 45 kilo hoeven ze niet te worden gecastreerd, omdat ze in dat stadium nog niet geslachtsrijp zijn.

Het risico dat het vlees ondanks de achterwege gebleven castratie berenlucht veroorzaakt en niet kan worden verkocht wordt zo vermeden. Volgens de landbouwfaculteit van de universiteit van Aarhus is aan de hand van praktijkonderzoek gebleken dat het vlees van de lichte mannelijke varkens van hoge kwaliteit is.

Het onderzoek is uitgevoerd in een biologisch productiesysteem met financiële steun van de Deense voedselautoriteit en zal nog doorgaan tot volgend jaar. Projectleider John Hermansen meent niettemin nu al te kunnen vaststellen dat er in potentie een markt is voor het product. "Als de consument eenmaal kennis heeft gemaakt met de smaak zal er ongetwijfeld vraag worden gecreëerd, ondanks dat de prijs zonder meer hoger zal liggen dan van gangbaar varkensvlees."

Van een concrete markt is op dit moment nog allerminst sprake, maar aan afzetmogelijkheden willen de onderzoekers wel gaan werken.
Los daarvan zullen vanwege de afwijkende karkassen ook de routines in de slachterijen moeten worden aangepast.
Vleesconcern Danish Crown houdt zich mede daarom voorlopig nog op de vlakte, zo blijkt uit de reactie van directiewoordvoerster Anne Villemoes. "We hebben van het project gehoord, maar ten aanzien van de castratiekwestie wacht Danish Crown af wat de politiek daarover binnenkort zal gaan zeggen. Een commissie van het Deense parlement is er al een tijdje mee bezig.”"
In Nederland is de afspraak die in het convenant van Noordwijk is gemaakt dat castratie vanaf 2015 afgelopen moet zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.