Home

Achtergrond 152 x bekeken

De sigaret mag eigenlijk nergens meer in

Sigaretten die op al hun vertrouwde adresjes - in de horeca, op sportvelden of in theaters - de deur gewezen worden.

Ze spelen een hoofdrol in de campagne die de Nederlanders erop moeten wijzen dat per 1 juli roken in de horeca taboe is.

"Je komt tegenwoordig eigenlijk nergens meer in'', klaagt een afgebrande peuk die in een tv-spotje de straat op getrapt wordt. Op de radio vertelt de portier van café-discotheek Soulpower geen problemen te hebben met het weren van de sigaret uit zijn zaak. "Die pik je er zo uit, die dunne, lange witte slungels. "Je kan ze op een kilometer afstand ruiken.''

Op 1 juli komt een einde aan de uitzondering die voor de horeca was gemaakt op het recht op een rookvrije werkplek, dat sinds begin 2004 geldt. Roken wordt niet alleen taboe in de kroeg, maar ook in onder meer het restaurant, de coffeeshop, het theater, de bioscoop, de studentenvereniging en de sportkantine.

Wel mogen horecagelegenheden een aparte rookruimte inrichten. De rokers die daar hun toevlucht zoeken, hoeven daar echter niet op bediening te rekenen. Ook kunnen ze nog op het terras roken, als dat maar niet aan alle kanten is afgesloten.

Kroegbazen en restauranthouders die hun klanten toch nog toestaan een sigaret op te steken, hangt bij een eerste overtreding een boete van 300 euro boven het hoofd. Deze kan oplopen tot 2400 euro als ze vaker in de fout gaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.