Home

Achtergrond

'De helft minder depressieven dan gedacht'

Er zijn in Nederland veel minder mensen depressief dan de cijfers aangeven.

Volgens psychiater Cees Rijnders liggen de cijfers voor depressiviteit en angsten de helft lager dan beleidsmakers zeggen. In totaal is het aantal mensen met psychiatrische aandoeningen een kwart minder dan uit de cijfers blijkt, zegt Rijnders. Hij promoveert maandag 2 juni aan de Universiteit van Tilburg op zijn onderzoek.

De vertekening komt, aldus de promovendus, omdat bij tellingen iedereen wordt meegerekend die zelf aangeeft depressief te zijn of andere psychiatrische problemen heeft. Als onderzoekers alleen de mensen zouden meetellen die volgens hun arts ziek zijn, zouden de cijfers, aldus Rijnders, veel lager liggen.

Onderzoeken geven aan dat ongeveer 800.000 Nederlanders lijden aan depressies. De ziekte kost de maatschappij zo'n 1,3 miljard euro per jaar. Depressies, angsten en andere psychiatrische aandoeningen staan de laatste jaren zeer in de belangstelling van beleidsmakers en politici. Ze hopen de maatschappelijke kosten van de ziekte omlaag te brengen.

Mensen met psychiatrische klachten raken vaak in meer of mindere mate arbeidsongeschikt. Kinderen die opgevoed worden door ouders met psychiatrische klachten krijgen later vaak zelf ook problemen.

Deskundigen zeggen dat depressies in principe goed te behandelen zijn, ook zonder medicijnen. Gesprekstherapie en/of een regelmatige gezonde leefstijl zouden ook helpen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.