Home

Achtergrond

Dacom waarschuwt voor phytophthoragevaar

Dacom Plant Service waarschuwt aardappeltelers in het Zuidwesten en in delen van Zuidoost- en Midden-Nederland voor phytophthoragevaar.

De aardappelziekte gedijt goed in warm en vochtig weer. "Het is bewolkt en minder zonnig", legt Harm Germs van Dacom de actuele situatie uit. "Dat maakt het gewas vochtiger. Dit is gunstig weer voor phytophthora en daar willen wij de teler van bewust maken. Dan kan hij ermee aan de slag."

Dit is, na een twee weken geleden verzonden waarschuwing naar telers van vroege aardappelen, de eerste roep om bescherming van de hoofdoogst.

De regionale verschillen in weertype zijn al weken groot en dat blijkt nu ook weer uit het belrondje van Dacom. Niet alle delen van Nederland hoeven te worden gewaarschuwd. "In de polders is nog niets aan de hand", weet Germs. "Maar dat kan snel veranderen. Misschien moeten we morgen het hele land wel bellen."

Het phytophthoragevaar wordt bepaald op basis van een rekensommetje met onder meer de elementen temperatuur en luchtvochtigheid. "Een graad verschil kan al uitmaken. Dat luistert heel nauw, en kan snel veranderen."

Aardappelhandelshuis Agrico herinnert telers eraan om ook op bietenpercelen phytophthora te bestrijden. In aardappelopslag kan de ziekte immers ook voorkomen. Verder worden de verschillen in opkomst en de luizendruk omschreven.

De NAK onderschrijft de ongunstige bladluissituatie, vooral in het Zuiden. "De luizendruk loopt daar op", zegt hoofd buitendienst Jaap Haak.

"Vroege luizen zijn het gevaarlijkst. In jong gewas kun je nog niet selecteren. Dat maakt de kans op besmetting groter." Haak meldt dat de eerste veldkeuring volgende week van start gaat. Eerst in het zuiden van het land en dan naar boven. In het Zuidwesten wordt altijd eerder gepoot dan in het Noorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.