Home

Achtergrond 311 x bekeken 17 reacties

DDB voert actie tegen melkprijs

De Dutch Dairyman Board (DDB) houdt morgen een protestactie tegen de in haar ogen veel te lage melkprijs die de Nederlandse zuivelindustrie biedt.

De Duitse melkveehoudersvakbond Bundesverband Deutscher Milchviehhalter stopt vanaf morgen de leveranties. DDB wil dat melkveehouders een melkprijs krijgen van minimaal 40 cent per kilo om de kosten te dekken. Waar en wanneer de protestactie plaatsheeft, wordt door DDB pas morgen bekendgemaakt.

Veel Nederlandse zuivelfabrieken betalen een melkprijs die nauwelijks boven 30 cent per kilo ligt. Bij DOC Kaas in Hoogeveen is de voorschotmelkprijs al onder 30 cent per kilo gezakt.

Hoe de DDB de melkprijs boven 40 cent per kilo wil krijgen is niet bekend. "Het staken van de melkleverantie behoort tot de mogelijkheden", zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema.

De actie van de DDB volgt op een protestactie tegen de lage melkprijzen van Duitse melkveehouders bij het Duitse zuivelbedrijf Müller-Milch vandaag in het Beierse Freising. Hieraan namen volgens de BDM 9.000 melkveehouders deel. Ook bij Müller-Milch in Leppersdorf in Saksen werd gedemonstreerd, in dit geval door 1.000 melkveehouders. Deze betoging stond onder auspiciën van de landbouwfederatie Deutscher Bauernverband (DBV).

Zowel BDM als DBV menen dat Müller-Milch sterk heeft bijgedragen aan de daling van de melkprijsdaling door concessies te hebben gedaan aan de grootgrutters. De landelijke leverantiestop, waarmee de BDM al geruime tijd dreigt, wordt daarom realiteit.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  De BDM wil een melkprijs van minimaal 43 cent/liter voor 2008 en de omrekenfactor van liter naar kilo van 1,03 (ipv 1,02)

  Zie www.bdm-verband.de

 • no-profile-image

  Harmpie

  Veel succes aan allemedestanders van ddb,de prijs moet wel hoger,want een hulp kon er voor mij even niet uit.Anders was ik zekers van de partij geweest bij Apeldoorn.Reefhuis en Co.; succes!!!!!!!!

 • no-profile-image

  jan

  Bijzonder fijne collega is die R.V. Als hij aan de goede kant van de IJssel woont, woon ik hopelijk aan de verkeerde kant van de IJssel.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Ik wil de duitse collega's bij deze succes wensen vandaag! Tevens hoop ik op veel actiebereidheid in nederland om morgen hetzelfde te doen.
  Mochten de acties in Frankrijk navolging krijgen zijn wij zeker ook van de partij.

 • no-profile-image

  boer die wel kan tellen

  Door voor 45-50 cent per % melkquotum te kopen hebben jullie zelf een hoge kostprijs gekreeerd, want niet de melkprijs is te laag maar de kostprijs is door de hoge quotumkosten te hoog.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  In dit artikel is het werkelijke probleem benoemd, een partikulier zuivel bedrijf: MULLER. doet met een veel te lage inschrijving voor het voor hem onbelangrijke segment "steriel" de noteringen omlaag manipuleren. Per saldo is dan de inkoop van van onze melk voor hem een veelvoud goedkoper dus KASSA voor deze partikulier Dus moeten wij het probleem oplossen en niet de tak afzagen waar we zelf op zitten. we moeten dan in dit hoekje van EUROPA te weten 250 000 000 consumenten cooperatief onze melk tot reele waarde brengen;. We kunnen dan genieten van de simfonie van een eerlijke melkprijs en hebben we de ketel muziek van de N M V en DDB niet meer nodig. de foto op de voorpagina van de N R C van een dezer dagen sprak duidelijk veel gezeik en today no milk.Als je macht wil moet je gazag hebben !!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  BDM-lid kreis HS

  Als we nu niet saamhorig zijn en onze collegialiteit met elkaar delen dan kunnen we melken maar wel voor noppes.Daarom blijft vanaf morgenvroeg bij mij te tankkraan open. En denk eraan en voetbalteam wint niet met één enkele sterspeler, maar jongens die samen iets overhebben voor elkaar zijn meestal toch sneller een winning team.

 • no-profile-image

  r.v.

  als jullie nu mooi alle melk weg laten lopen lever ik door. en kom ik weer een stapje dichter bij mn nieuwe stal. alvast bedankt

 • no-profile-image

  Duitse Milchviehhalter

  RV Je hebt de mentaliteit van een kapitein op een zinkend schip!! Als je wil melken aan de goede kant vd ijsel moet je Quotum hebben, schijnbaar heb je dat niet. Die Duitsers weten beter die hebben gisteren toch maar even de HELFT van de melk geleverd, weet ik van de RMO rijder. Dit is netzoveel melk als NEDERLAND OP ANDERHALVE DAG IN TOTAAL KAN LEVEREN.Dit is volgens mij erg veel melk wat niet bij de discounter komt. Als die Nederlanders nu eens ook een rechte rug behouden hebben we straks een faire melkprijs en nog melk te leveren. Want één dag laten we de melk niet weglopen.

 • no-profile-image

  sve

  Iedereen wil een hogere melkprijs. Maar in een situatie met cooperaties voert men actie tegen zichzelf. Ben je met het beleid niet eens, laat je door voldoende collega's in het bestuur / regioraad kiezen. Als dat niet lukt heb je blijkbaar geen achterban voor je verhaal.

 • no-profile-image

  nee

  @ r.v., aan de goede kant van de IJssel
  (op de bodem wellicht?)

  Heulen met de vijand?
  In de tweede wereld oorlog noemden ze zulke verraders zoals u: NSB-ers...

 • no-profile-image

  Jan Vogelaar

  Dit vind ik onbegrijpelijk. De zeer lage prijzen die in Europa betaald worden voor melk. Terwijl de wereld prijzen nog nooit zo hoog geweest zijn.
  Iemand is hier aan het zakken vullen op grove schaal.
  Hier in Nieuw Zeeland zijn de prijzen zojuist met $0.60 verhoogd en wordt nu voor een kilo melk solids $ 7.90 betaalt.
  Hier loopt iedere melkveehouder met een grote glimlach.
  Overigens is de kaas en melk in de supermarkt met 65% en 80% respectievelijk in een jaar omhoog gegaan.
  Land prijzen voor geschikte grond voor melkveehouderij zijn dan ook met 50% in een jaar gesteegen.
  Wie heeft hier een verklaaring voor?

 • no-profile-image

  goede boer

  Terecht dat er eens actie gevoerd wordt. De beleidsmakers van landbouweconomie mogen zich wel eens achter de oren krabben of ze met het huidige landbouwbeleid wel op de goede weg zitten.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  Allemaal: APPLAUS voor R.V.!!! (van welke kant dan ook van de ijssel)
  Nou jongen wees er maar trots op wat een prestatie, wat een sluwheid. Wie weet krijg je volgend jaar een lintje...

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ja ja nu de melk laten lopen en in februari het quotum al vol ben benieuwd of die bdm-ers dan de melk ook laten lopen.

 • no-profile-image

  willem

  Hadden we eind 2007 een hoge melkprijs, moet er direct weer veel gëinvesteerd worden ,( nieuwe stallen, grond, melkquotum of machines. ) ipv iets extra aflossen word de kostprijs steeds hoger, met als gevolg nu maar klagen. Velen zijn op advies van de DDB weggegaan bij de zuivelonderneming naar de vrije markt waar nu ongeveer 27 cent word uitbetaald. Dus laat je niet opnaaien door de DDB, en gebruik je verstand. Het is eigenschuld- dikke buld.

 • no-profile-image

  .

  Iedere Melkveehouder moet ieder jaar reserveren of herinversteren! Of je dat doet in een jaar dat het goed gaat of dat het slecht gaat maakt in princiepe niet uit. Maar de meeste bedrijven hebben al die jaren veel te weinig kunnen reserveren en nu wilden ze dat in een keer inhalen! Niets mis mee, dit verhoogt de kostprijs totaal niet! Melkveehouders die dit beweren eten meestal het eigen bedrijf op! De meeste ligboxenstallen zijn op dit moment technies versleten. De mensen die nu nieuw bouwen kunnen dan ook beter groter of veel groter bouwen dan ze eerst waren want de melkstal is de grootste kostenpost. Die laatste 100 boxen krijg je er op dat moment bijna bij. Die boxen die je vervangt moet je normaal de rente op kunnen vangen door beter resultaten en de aflossing is de reservering die je altijd had moeten doen! Dit gaat ook op voor veel traktoren die heb je simpel weg nodig! of je een oude hebt met veel onderhoud of een nieuwe met hoge rente en aflossing is op het einde niet zo'n groot verschil. Het grote verschil zit het in de manier van onderhoud en gebruik daarvan. Ik vind het zeer kort door de bocht dat iedere melkveehouder die vooruit wil en het bedrijf snel of minder snel wil ontwikkelen op basis van halve waarheden wordt verwijt dat ze nu zeggen tot hier en niet verder! Dit snap ik echt niet. Zeker niet van colega melkveehouders!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.