Home

Achtergrond 18 reacties

DDB blokkeert zuivelfabrieken Friesland Foods

Dutch Dairymen Board (DDB) blokkeert naast Nijkerk nu ook de vestigingen van Friesland Foods in Varsseveld, Dronrijp, Gerkesklooster, Workum en Marum.

DDB meldt dat actievoerders in heel Nederland blokkades voorbereiden voor verschillende andere zuivellocaties. De melkveehouders verenigt in de DDB vinden dat de besturen van de zuivelcoöperaties geen enkel signaal geven dat ze bereid zijn te onderhandelen.
De DDB verwacht mogelijk al zaterdagmiddag de eerste lege melkschappen in de supermarkten.
Het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) heeft nog geen signalen gekregen dat mensen melk en yoghurt hamsteren. In de supermarkten is ook nog voldoende zuivel beschikbaar en wij gaan er vanuit dat dat zo blijft, aldus de zegsman. "Op heel korte termijn kunnen de schappen eigenlijk alleen maar leeg raken als de fabrieken winkels niet meer kunnen bevoorraden. Maar dan zou het een publieksonvriendelijk actie worden. Dat zouden wij een kwalijke zaak vinden, want de consument is geen partij in deze kwestie en moet dus ook niet de dupe worden."

Ger Timmer

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ff-lid

  Het wordt tijd dat de ME ingezet wordt om de DDB GEKKEN uit de weg te ruimen, kan onze kostbaar geproduceerde melk tenminste gewoon verwerkt worden, en aan de consumenten worden verkocht. Wij zijn gewoon tevreden met de huidige melkprijs. Diegene die nu de melk weg laten lopen kochten een paar jaar terug nog quotum voor veel geld. Nu de bank hun op de hielen zit omdat ze een te hoge kostprijs hebben menen ze de melk weg te laten lopen. Ga nog even door met weg laten lopen, maar blijf van de fabrieken af. Kunnen wij gewoon door blijven melken en geld blijven beuren.

 • no-profile-image

  tevreden

  Ik snap al die negatieve praat over de melkprijs niet. Ik kan met deze melkprijs goed uit de voeten. Als ik naar mijn eigen resultaten kijk heb ik geen klagen, ook niet in 2006. Doe gewoon je best en zorg dat je niet tot je nek gefinancierd zit, omdat je toevallig de grootste stal van de straat wil hebben (niet voor niets is de grootste aktiebereidheid te vinden bij de grote bedrijven) en je hebt een goed belegde boterham. Ik maak me eerder zorgen hoe ik de belasting voor kan blijven en al helemaal met een garantieprijs van 43 cent.

 • no-profile-image

  gert

  het probleem is dat de supermarkten machtsblokken vormen bij de inkoop van hun produkten,dus kartels vormen,en dat de zuivelcooperaties tegen elkaar worden uitgespeeld door de inkooporganisaties van de supers,de zuivelcooperaties mogen geen prijsafspraken maken van brussel.dus bij inkoop mag je wel aan kartelvorming doen,maar bij verkoop mag het niet van brussel,dat is de macht van de supers

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ga door "vrije boeren" ....jullie hebben nu enig geld achter de hand om jullie een dergelijke, in eerste instantie kostbare actie te kunnen veroorloven.
  Als jullie met de rug tegen de muur staan, zijn jullie weer een machteloze prooi van hen die willen dat jullie voor een appel en een ei produceren!
  Probeer een en ander te coördineren.
  Ga door tot de hoge heren bij jullie komen èn niet andersom.
  Lege schappen dat doet ook de "supers"
  pijn.
  Doe ook wat aan publieksvriendelijke acties....maar bovenal
  SLUIT DE RIJEN!
  Wijs hen die jullie aanvallen, met de dooddoener dat jullie voedsel weggooien erop dat dit in de groente en fruithandel sinds jaar en dag het geval is.
  Wie herinnert zich niet de bergen tomaten, sla, komkommers enz. die bij een veilingprijs onder het afgesproken minimum doorgedraaid worden!
  Als er in fabrieken gestaakt wordt, moedigt het fnv. haar stakers ook aan om werkwilligen tegen te houden.
  Waarom zouden jullie dat dan niet mogen?
  Verraad komt altijd van binnenuit.
  Grote veranderingen komen ook altijd van grote persoonlijkheden of van groeperingen!
  Eendracht maakt macht!
  Dit wakker dier heeft lang geleden nog koeien met de hand gemolken.
  Die tijd komt niet meer terug.
  Wèl het boerenbloed in mij, dat blijft zolang ik leef.
  Ik schreef hier eerder al dat ik hier niet schrijf voor de boeren maar voor de dieren.
  Dat laat echter onverlet dat ik vind dat u zich niet moet laten inpakken door
  uw eigen boerenpartij (cda of vvd).
  Pas ook op voor vergaderboertje, hij probeert de kool en de geit te sparen....maar vooral zijn eigen inkomen.
  Pas ook op voor wien van de brink.....hij jammert hier alleen nog als de A.I.D. hem "lastigvalt".
  De multimiljonair wien zul je niet meer aan het front gaan zien.
  Zij die hier zgn. bijdehand opmerken dat er elders in de wereld hongersnood heerst, raad ik aan om daar dan zelf iets aan te doen.
  Niet door geld of voedsel te sturen....maar grote hoeveelheden condooms en anticonceptiepillen en
  voorlichting te geven over hoe je met minder kinderen beter kan leven en overleven!
  Nogmaals boeren, laat u niet van de wijs brengen door nonargumenten.
  IT' S NOW OR NEVER!!!

 • no-profile-image

  FF-lid

  DDB-leden stop met deze acties want echt je snijdt jezelf in de vingers. De besturen zijn door jullie zelf gekozen en als je vindt van niet dan zou ik toch zorgen dat er in elke regio van de cooperatie een DDB-lid moest komen.
  Er is of komt in elke regio wel een post vacant en dan kunnen jullie meebeslissen hoe het dan moet. Want daar vallen de besluiten en niet voor de poort van jullie eigen melkfabriek.
  Ga melk uitdelen langs de openbare weg want dat is een ludieke actie waar ik en velen met mij wel begrip op kunnen brengen.

 • no-profile-image

  Campina

  Zou wakker dier lid willen worden van een europesche actiegroep? lijkt me een goed idee. DDB GA DOOR!!!!!!

 • no-profile-image

  ff lid

  Het is niet de schuld van FF dat de melk niet overal kan worden opgehaald. Het id de schuld van de DDB_GEKKEN die de fabrieken blokkeren. Blijkt maar eens weer dat er meer gekken loslopen dan dat er vast zitten

 • no-profile-image

  wieberen

  FF haalt melk niet meer op laat die ddb gekken maar voor de kosten opdraaien

 • no-profile-image

  Berend

  Ik heb toch sterk gemengde gevoelens bij deze acties. Het is erg jammer dat het rendement op een melkbeebedrijf dramatisch laag is. Maar schijnbaar zijn er nog steeds boeren die bereid zijn om voor een lage prijs melk te leveren. Dit is hun ook hun goed recht. Maar om nu je EIGEN fabriek te blokeren vind ik vreemd. Alle schade die bijv. een Friesland Foods van de acties ondervindt resulteert in een LAGERE melkprijs. Grappig genoeg is er voor de certificaathouders niets meer aan de hand. Hun kapitaalsvergoeding is immers gegarandeerd. Enkele een faillissement kan dit verstoren. En een faillissement zal waarschijnlijk wel voorkomen worden door de boeren te vragen extra geld in de cooperatie te steken.
  In plaats van deze acties zou een "normale economische actie" beter zijn. Indien een ondernemer de prijzen te laag vindt gaat hij zijn productie verminderen om zijn verliezen te beperken. Doordat veel bedrijven dit doen loopt de prijs vanzelf op. In de melkveehouderij hebben bedrijven echter vaak de neiging om bij lage prijzen juist meer te produceren. Dit is eigenlijk vreemd. Of zij maken stiekem toch nog winst of zij hebben geen enkel idee over hun kostprijs en doen maar zo wat. Nu weet ik ook wel dat aanpassen van de productie lastig is maar misschien is het wel goed om hier eens goed over na te denken. Tot slot wil ik opmerken dat in niet veel van deze acties verwacht maar toch hoop dat de melkprijs naar een kostendekkend niveau stijgt.

 • no-profile-image

  westerhof

  dat melkveehouders hun melk weggooien voor een betere prijs moeten ze zelf weten, maar laat de andere veehouders de vrije keus en gaat niet die melk tegen houden aan de poort van de fabriek.

 • no-profile-image

  wieberen

  Het word tijd dat de DDB leden ophouden met deze onzin. Laat ze weer aan het werk gaan. Kunnen ze wat aan hun kostprijs doen. Ga het nou ook niet nog een keer verzieken voor de ECHTE ondernemers die voor de op dit moment redelijke prijs van FF prima kunnen melken.

 • no-profile-image

  gerrit

  Hopelijk is het volgende week eens weer standvastig weer zodat de melkveehouders weer eens kunnen inkuilen i.p.v. dit soort zinloze acties te houden. De melkprijs gaat binnenkort vanzelf wel weer omhoog en ook met deze huidige melkprijs heb je nog geen reden tot klagen lijkt mij!

 • no-profile-image

  gert

  ga met de directies van supermarkten praten of koop de zuivelschappen leeg en deel dit uit aan consumenten,maar blokkeer geen fabrieken

 • no-profile-image

  DJ

  Ik ben het lang niet altijd met je eens, Wakker Dier, maar nu wel. Het is de hoogste tijd om voor onze rechten op te komen. Dit is een historisch moment in Europa; een Europese actiegroep, die gezamelijk optrekt om hetzelfde doel te bereiken; een kostendekkende melkprijs.
  Wat zullen die boeren, die nu niet meedoen later tegen hun kleinkinderen zeggen als die vragen: Opa, was jij ook een van de helden, die meedeed aan de leveringsstop en die daarmee de "Melkwende" tot stand bracht, zodat wij ook nog boer konden worden? Wult u dan tegen uw kleinkind zeggen: nee, ik heb anderen de kooltjes uit het vuur laten halen, maar ik heb er wel mooi van meegeprofiteerd? HET IS NU OF NOOIT.

 • no-profile-image

  Student

  Waarom durven mensen die zich aansluiten bij deze acties zichzelf ondernemers te noemen? Ondernemers zijn in mijn ogen mensen die creatief kunen omgaan met marktwerking en verschillende opbrengsten. We zijn ons met zn allen aan het klaarmaken voor de afschaffing van de quotering en nu blijkt dus al dat we een schommeling in de marktprijs (die we dan allicht nog vaker en extremer krijgen) niet aankunnen. een grote groep zogenaamde ondernemers loopt te zeuren over een kostprijs van 44 cent of zelf meer. Hebben ze zelf neit geinvesteerd in machines en gebouwen welke deze kostprijs voor een deel bepalen? Natuurlijk spelen de verhoogde krachtvoer en bradstofprijzen etc een grote rol, maar om dan je melk weg te laten lopen en daarmee helemaal niks te verdienen en dus jezelf nog verder richting de afgrond te helpen. Ik verwacht van melkveehoudend nederland creatievere oplossingen dan deze ondoordachte acties!

 • no-profile-image

  paul

  Heb gehoort dat Campina fabriek ook geblokkeerd is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Net gehoord dat Friesland foods niet kan garanderen dat er overal melk wordt gehaald bij de boeren omdat er geen fabrieken zijn die de melk kunnen verwerken. Een smerige streek van friesland ,die het oude verdeel een heers weer van stal haalt om zo de boeren tegen elkaar uit te spelen

 • no-profile-image

  klaas

  Die DDG Gekken verpesten voor de normale verstandige boeren!
  Die kunnen hun melk nu niet kwijt!

  Waar zijn jullie gekken mee bezig?
  Wil je oorlog tussen DDB Gekken & de verstandige boeren?

  Gebruik je verstand toch!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.