Home

Achtergrond 235 x bekeken

Crédit Agricole geeft aandelen uit na winstval

De Franse bank Crédit Agricole gaat voor 5,9 miljard euro nieuw kapitaal aantrekken door middel van een aandelenemissie.

De bank, waarvan de investeringstak Calyon zwaar is getroffen door de hypotheek- en kredietcrisis, maakte dit donderdag bekend.

De nettowinst van Crédit Agricole is in het eerste kwartaal gedaald met 66 procent naar 892 miljoen euro. Calyon moest 1,2 miljard euro afschrijven op bezittingen en daarmee een verlies incasseren van 795 miljoen euro.

De bank kondigde een reorganisatie aan van Calyon. Crédit Agricole wil een kostenbesparing realiseren van 10 procent. Topman Marc Litzler van Calyon stapt op en maakt plaats voor Patrick Valroff, voormalig hoofd van de consumentenkrediettak van Crédit Agricole.

Daarnaast verklaarde Crédit Agricole onderdelen van de hand te willen doen. Daarmee is een bedrag van in totaal zo'n 5 miljard euro gemoeid. Volgens analisten zou Crédit Agricole onder meer zijn belang in de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo willen verkopen, wat circa 3 miljard euro zou opleveren.

De aandelenuitgifte gaat in de komende maanden plaatsvinden en is bedoeld om de door de kredietcrisis verzwakte kapitaalpositie van de bank te versterken en de ,,organische groei te garanderen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.