Home

Achtergrond

Consumentenvertrouwen verder gedaald

Nederlandse consumenten zijn deze maand pessimistischer geworden over het economisch klimaat.

De index voor het consumentenvertrouwen daalde van min 12 punten in april naar min 17 in mei. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds september 2007 is de stemming van de consumenten in mineur. Net als in voorgaande maanden is de daling van het consumentenvertrouwen vrijwel geheel toe te schrijven aan het verminderde vertrouwen in het economisch klimaat. De eigen financiële situatie ziet de consument nauwelijks somberder in, aldus het CBS.

De ondernemers in de industrie zijn in mei juist iets optimistischer geworden. Het producentenvertrouwen kwam uit op 3,7 tegen 3,0 in april. Dat is een lichte verbetering die volgt op een daling in de drie voorgaande maanden. De stemming onder de ondernemers is positief, maar wel minder uitbundig dan in het begin van 2008, aldus het CBS.

Consumenten oordeelden in mei zowel over het economische klimaat over de afgelopen twaalf maanden negatiever als over dat in de komende twaalf maanden. De vraag over de economische toekomst is in bijna vijf jaar niet zo negatief beantwoord.

Over hun eigen financiële toekomst lieten de consumenten zich iets somberder uit dan in april. Per saldo nam de koopbereidheid onder consumenten voor de vierde achtereenvolgende maand licht af.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.