Home

Achtergrond 7 reacties

'China wil in buitenland landbouwgrond kopen'

China wil in het buitenland landbouwgrond gaan aankopen om zo zijn voedselvoorziening veilig te stellen.

China kijkt daarbij vooral naar Zuid-Amerika en Afrika. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times vandaag.

In een voorstel van het Chinese ministerie van Landbouw wordt geopperd dat Chinese bedrijven door de staat moeten worden aangemoedigd om in het buitenland landbouwgrond te kopen. Volgens functionarissen is het waarschijnlijk dat dit voorstel wordt aangenomen. In het buitenland kan echter wel grote weerstand tegen het Chinese plan ontstaan wegens de hoge voedselprijzen van dit moment en de vrees voor ontbossing.

China heeft steeds meer moeite om de eigen bevolking van voldoende en betaalbaar voedsel te voorzien omdat steeds meer Chinezen door de stijgende welvaart van rijst op vlees en andere levensmiddelen overstappen. Vlees kost veel veevoer om te produceren.

De Chinese bevolking maakt een vijfde van de wereldbevolking uit, maar China is goed voor slechts 9 procent van de bebouwbare grond in de wereld. De Chinese voedselprijzen stegen in het eerste kwartaal met 25 procent, het hoogste niveau in bijna dertig jaar.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bioboer

  of je zorgt dat er minder chineesjes komen, in de "natuur" is het aantal jongen ook afhankelijk van het aanbod van voedsel.

 • no-profile-image

  chinese

  De Nederlandse overheid heeft nog altijd handelsgeest. Eerst laten ze boerenland met europese subsidie onder water lopen, en straks verkopen ze het aan de chinezen voor rijstteelt.

 • no-profile-image

  Hertog Jan

  " Je " ? Wie zal dat dan zijn? China heeft al de meest strenge geboorte regeling. Die zal alleen maar minder streng kunnen worden. In de natuur is het voedselaanbod niet bepalend voor het aantal jongen, maar het aantal jongen dat overleeft is afhankelijk van het voedsel aanbod. Dat zouden wij gewoonweg niet meer accepteren hier. Dat is het wezenlijk onderscheid van de menselijke beschaving en dat van het dier.

 • no-profile-image

  Arend

  Waarom zo moeilijk doen?De chinezen mogen ook direkt wel onze produkten kopen.In nederland worden toch onze inspanningen niet gewaardeerd.Het voedsel is immers VEEEEELS te duur,de mensen kijken liever voebal voor hun nieuwe plasma tv...

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Wel dan, in Zimbabwe komen er de laatste tijd veel goede boerderijen vrij.

 • no-profile-image

  Johan

  Nederland heeft in het verleden ook boeren aangemoedigt om landerijen aan te kopen en te exploiteren in Zuid-Afrika, Rhodesia en ook in veel andere delen van de wereld. Als echter lokale bevolking/politiek de zaken met geweld terug gaan draaien dan stonden de NL boeren er alleen voor. China zal dat ongetwijfeld niet toestaan en zo zien we een Chinese kolonialisatie van gebieden in de onderontwikkelde wereld ontstaan die verdedigd zullen worden door het Rode leger. Als dat maar goed komt

 • no-profile-image

  mitie

  dat heoven ze hier niet te doe ;;hier zetten ze goede landbouw grond onder water onder mom van terug naar de natuuren ;en verkwanseling van belasting gelde;elke Ha naar natuur ;dan gaat er 4,5 Ha regen woud verloren;

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.