Home

Achtergrond

China evacueert 150.000 mensen bij 'aardbevingsmeer'

In het zuidwesten van China zijn meer dan 150.000 mensen geëvacueerd die in gevaar waren door de dreigende overstroming van een meer dat door de zware aardbeving van twee weken geleden is ontstaan.

Dat melden Chinese staatsmedia. Door de aardbeving in de provincie Sichuan is een natuurlijke dam in de rivier Li Jiang ontstaan, waardoor een groot meer is gevormd. Hevige regenval laat het waterpeil stijgen, wat de druk op de dam vergroot. Als de dam plotseling barst kan dat tot een grote watersnoodramp in lager gelegen gebieden leiden.

Honderden militairen zijn non-stop bezig een afwateringskanaal te graven om de miljoenen kubieke meters water gecontroleerd te laten wegstromen. Dagelijks stijgt het water 2 meter. De krant China Daily citeerde woensdag experts die zeggen dat de werkzaamheden nog wel een week kunnen duren.

De Chinese premier Wen Jiabao zei dinsdag dat de aanpak van de in totaal circa 35 'aardbevingsmeren' in het rampgebied de dringendste zaak is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.