Home

Achtergrond

Chimpansee na jaren van donkere zolder gehaald

Na jaren eenzame opsluiting heeft stichting AAP een vrouwtjes chimpansee weten te bevrijden die vastzat in een te krappe kooi op de donkere zolder van een vervallen huis in Parijs.

De reddingsoperatie was nog een hele klus, meldt stichting AAP, want de eigenaar van het dier dreigde met een knokploeg. De Franse autoriteiten bliezen eerder twee pogingen om de chimpansee in beslag te nemen af vanwege het agressieve gedrag van de eigenaar. Fiffi, zoals de 37-jarige chimpansee heet, is nu ondergebracht bij stichting AAP in Almere, waar uitheemse dieren worden opgevangen die in beslag zijn genomen of afgestaan.

Volgens haar verzorgers went ze langzaam aan de lichte en schone omgeving, maar reageert ze niet op geluiden van andere chimpansees. Fiffi moet na al die jaren in eenzaamheid nog veel leren over het leven als chimpansee, denken de deskundigen.
De ruimte waarin ze bijna dertig jaar leefde, voldeed volgens hen ”bij lange na niet” aan de Europese regels.

”Het dier zat in een veel te kleine kooi. Het was er donker, de verwarming was niet toereikend en er waren geen ramen waar doorheen kon worden gekeken, noch een buitenverblijf.” Fiffi is angstig en heeft vermoelijk door een gebrek aan beweging en verkeerde voeding ernstig last van overgewicht: ze weegt 85 kilo terwijl een chimpansee normaal ongeveer 50 kilo weegt.

Het dier was waarschijnlijk pas enkele weken oud toen ze in West-Afrika werd gestolen en naar Europa kwam. Een paardenjockey kocht haar in 1972 in een Parijs warenhuis, maar hij deed de chimpansee van de hand toen de baby een lastige peuter werd. Zo kwam Fiffi bij haar laatste eigenaar in het vogel- en dierenparkje Chateau d’Emance. De chimpansee werd aanvankelijk opgevoed als een mensenkind, maar toen ze rond 1990 ging puberen ging het mis. ”Ze werd verbannen naar de zolder van de portierswoning van het landgoed, waar ze tot medio mei zat opgesloten.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.