Home

Achtergrond 524 x bekeken 4 reacties

Campagne Bomen voor Koeien stopt

De campagne Bomen voor Koeien komt na acht jaar ten einde.

Dat maakten initiatiefnemers Stichting wAarde, VARA's Vroege Vogels en Landschapsbeheer Nederland vandaag bekend. Dankzij de campagne zijn in acht jaar tijd ruim 77.000 bomen gepland die schaduw bieden aan koeien in de wei.

Bomen voor Koeien begon in mei 2000 omdat de initiatiefnemers zich ergerden aan de kale Nederlandse weilanden. Koeien in de wei konden bij felle zon met de grootste moeite een schaduwplekje vinden. De campagne streefde naast bomen ook naar hagen en houtwallen om het Nederlandse landschap wat prettiger te maken voor mens en dier.

De campagne stopt omdat veel boeren de voordelen van dier- en natuurvriendelijk landschapsbeheer inmiddels inzien, zegt een woordvoerder van Stichting wAarde. "Daarentegen sluit een ander deel van de boeren de koeien het hele jaar op in de stal. Daar kunnen we met Bomen voor Koeien weinig tegen doen.''

De initiatiefnemers willen met een laatste eindsprint uitkomen op 100.000 bomen. Door de aankoop van 'Bomen-voor-Koeien-certificaten' kunnen donateurs daaraan bijdragen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Annegien

  Mooi gesproken, Dirk!
  Tom, waarom blijft u zelf niet gewoon lekker thuis in bed. Zorg ervoor dat u uw natje en droogje op tijd krijgt en ga nooit meer de deur uit. Lijkt me heel prettig voor iemand als u. Koeien zijn echter heel andere wezens en vinden het geweldig om naar buiten te gaan in de frisse lucht en met bomen, waar ze lekker onder kunnen schuilen als ze daar behoefte aan hebben. Ooit gezien hoe vrolijk en uitgelaten de koeien zijn als ze in het voorjaar na de winter op stal weer lekker naar buiten mogen? Ze springen, dansen en zijn vrolijk. Tom, u heeft duidelijk niet veel verstand van koeien. Er is een heel leuk boekje met dvd genaamd: De wereld door de ogen van de koe. Echt een aanrader. Heb overigens vandaag nog even de krant er op nageslagen om te kijken hoeveel koeien er vandaag weer zijn gedood door ongedierte afkomstig van de bomen. Niets gevonden.... Slaap lekker, Tom in uw ligbed met constante voeding, veel beweging en ga nooit meer naar buiten, want daar zit het vol met ongedierte.

 • no-profile-image

  Tom

  Dat doe je een koe niet aan. Al dat ongedierte wat daar onder die bomen rond vliegt is dodelijk voor de koeien. De dieren zijn er het best aan toe in grote open stallen waar goed geventileerd wordt. Daar is het prettig om te zijn! Een constante voeding met een goed ligbed en veel beweging. Bomen voor koeien is volksverlakkerij!

 • no-profile-image

  Dirk J.M. de Boer

  Wij mensen vinden het zalig in de scha-duw van bomen te verblijven bij hitte, natuurlijke paraplu bij regen en de wind zorgt voor verfrissing. Koeien zijn als mensen die ook graag genieten in de schaduw. De insecten die ook de koelte opzoeken zijn de voedselbronnen van onze insecte etende vogels, zwaluwen die zo een bestaansrecht behouden en steeds terug keren. Een stal is ook niet alles, eentonigheid, een koe is een nieuwschierig wezen die gaat op onder-zoek uit, geniet van het verse gras, de kruiden en bloemen van het grasland die via de melk ook weer ten goede komen aan ons mensen. Dat biedt de open stal niet. Zo een stal levert alleen maar stress op en luiheid, de koe wil wandelen en genieten van haar leven als melkproducent. Een boom in de wei is een klein of groot natuurgebied, maar ook voedsel bron van vele dieren die in en om deze boom leven. De koe is het centrale middelpunt waar alle leven om draait. Daar onder die boom in die gezonde bloemige weilanden. Deze weilanden met koeien is de TROTS van Nederland die beroemd is geworden door haar stamboekvee in de weilanden.

 • no-profile-image

  IK heb het anders ervaren

  Annegien, helaas is het bij ons anders dan jullie denken. Voor de koeien is de schaduw inderdaad zeer belangrijk, maar in de stal liggen ze beter dan bij die hitte in de wei! Bij ons hebben ze een fijne ligbox met matras en zaagsel onder een geisoleerd dak met een frisse wind door de grote ventilatoren die door de freqentie regelaar perfect geregeld worden naar gelang de temperateur hoger word. Ik heb het een week geprobeert maar onze koeien kiezen voor de stal en niet voor de weide met een rij bomen erlangs. Onder die bomen zitten van de lieve beestjes (Dazen noemen ze die bij ons) die in de koeien pikken en dan bloed uit de koeien zuigen. Daar zijn onze koeien niet dol op! Ook liggen ze de 3de dag in de mest want ze doen allemaal poepen onder de bomen omdat ze daar liggen en als ze dan opstaan poepen ze bijna allemaal, zodat het net een mestvaalt lijkt! Nee, onze koeien zijn blij met en in de stal en geven mij als dank veel melk zodat we in dierwelzijn en gezin kunnen blijven investeren. Ook ik vind een koe in de weide mooi maar ik zeg er wel bij dat de koeien het in de weide zeker niet altijd beter hebben dan op de bedrijven waar ze het jaarrond binnen zijn in de stal! Want op deze bedrijvem zijn de stallen erop gebouwd dat de koeien het jaarrond op stal zijn en dat is meestal niet het geval bij de stallen die alleen in de winter permanent koeien bevatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.