Home

Achtergrond

'CO2-meting in GlobalGap opnemen'

In certificaten als GlobalGap kunnen richtlijnen voor CO2-uitstoot van producten opgenomen worden.

Anneke van de Kamp, hoofd markt en innovatie bij het PT verwacht niet dat supermarkten de informatie als labels op verpakking willen.

Dat stelde Van de Kamp op het Nationaal Tuinbouwcongres in Utrecht. Ze verwacht niet dat Nederlandse supermarkten de uitstoot als label op de verpakking eisen.

Ook het Britse Tesco heeft afgezien van een label voor een poduct als tomaat, omdat het bijna onmogelijk is dat te meten voor een tomaat. "We zien hoe ingewikkeld dat is, omdat het afhangt van welk ras en welk seizoen en in welk type kas je teelt."

Supermarkten in Engeland en Duitsland denken nu na over hoe om te gaan met CO2-uitstoot. Beter is het om het onderwerp, net als andere duurzaamheidszaken in protocollen als GlobalGap op te nemen, stelt ze.

Het PT staat in intensief contact met het Britse Carbon Trust dat een gestandaardiseerde meting voorbereid voor internationaal gebruik. Het PT probeert Carbon Trust te overtuigen ook de effecten van WKK's mee te nemen. In voorlopige modellen is dat niet opgenomen. " Dat zou nadelig zijn voor Nederlandse producten".

Volgens Van de Kamp leent CO2-uitstoot zich er niet voor als label samen te vatten. Een label met een symbool van luchtvracht geeft ook vaak het verkeerde sigaal. "Het blijkt dat consumenten dan juist denken dat het lekker vers ingevlogen is en kopen het dan."

Of registreer je om te kunnen reageren.