Home

Achtergrond 167 x bekeken 1 reactie

CDA en PvdA willen echt slimme energiemeters

De elektriciteits- en gasmeters in onze huizen zijn bijna rijp voor de schroothoop. Ze moeten in heel het land in zes jaar tijd vervangen worden door 'slimme' meters.

Dat is goed voor de portemonnee én voor het milieu. Dat staat in wetsvoorstel van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken.

Maar daarover is het laatste woord nog niet gezegd. De Tweede Kamer heeft maandag een hele werkdag uitgetrokken voor overleg, vooruitlopend op het echte debat over het wetsvoorstel. Van der Hoeven heeft heel wat uit te leggen, want de Consumentenbond stelt dat de nieuwe meters zelfs zullen leiden tot meer verbruik.

Bovendien vinden de regeringspartijen CDA en PvdA dat de minister meters moet invoeren die écht slim zijn. De VVD heeft er moeite mee dat de nieuwe meters voor iedereen verplicht worden en betwijfelt of dit beter is voor het milieu.

De nieuwe 'slimme' elektriciteits- en gasmeters zijn voortdurend op afstand uitleesbaar en bieden de leverancier van gas of stroom de mogelijkheid om snel in te grijpen bij uitzonderlijk hoog gebruik. De klant kan in een uiterste geval afgeschakeld worden, maar ook prepaid (vooruitbetalen zoals bij telefonie) en 'dimmen' behoren tot de mogelijkheden. In ieder geval hoeft er niet meer een meteropnemer op pad om de opgegeven standen te controleren.

Door de slimme meter ontvangen de consumenten vaker informatie over hun energieverbruik. Als dat gepaard gaat met op de klant toegesneden tips om te minderen leidt dat tot energiebesparing, redeneert minister Van der Hoeven.

De Consumentenbond heeft een heel ander verhaal. De 'slimme' meters verbruiken meer energie dan de huidige. Milieubewuste mensen hebben helemaal geen slimme meter nodig om over te gaan op spaarlampen, isolatie of zuiniger verwarmingsketels. En andere mensen zullen niet de moeite nemen om extra te besparen. Per saldo leidt de slimme meter volgens de Consumentenbond tot meer verbruik.

De Kamerleden Diederik Samsom (PvdA) en Jos Hessels (CDA) zijn het daar niet mee eens, maar vinden dat het wetsvoorstel niet alleen voordelen moeten bieden aan de energiebedrijven, maar ook aan de klanten. Nu al kunnen mensen door zonnepanelen op hun dak stroom opwekken en de elektriciteit leveren aan het net. Dat kan ook met de nieuwste generatie verwarmingsketels, die niet alleen zorgen voor warmte, maar ook voor elektriciteit. De 'slimme' meters zijn volgens beide Kamerleden onvoldoende toegesneden op die nieuwe ontwikkelingen en ze vinden dat die moeten voldoen aan hogere eisen.

VVD'er Halbe Zijlstra heeft als liberaal sowieso moeite mee dat mensen niet zelf kunnen beslissen over de aanschaf. Europese regels stellen de slimme meter alleen verplicht bij nieuwbouw en renovatie, maar het Nederlandse wetsvoorstel gat dus veel verder.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Basil

  Slimme energiemeters binnen 6 jaar? Kostenbesparingen op energieverbruik?
  Waarom niet zelf verdienen in plaats van een paar rottige centen besparen? We willen met z''n allen toch alleen maar meer energie consumeren!

  Nederland loopt achter ten opzichte van haar Ooster- en Noorderburen, waar men al enige tijd kan profiteren van de mogelijkheid om terug te kunnen leveren aan het net.
  De oplossing ligt onder handbereik maar het vereist wel samenwerking met de buren (in het kader van de solidariteit en gemeenschapszin niet eens zo''n slecht plan!)

  Vorig jaar heeft de heer Kluin van Qurrent de innovatieprijs op de Picnic Green Challenge in de wacht gesleept. Helaas zie ik niets van deze slimme uitvinding, of de mogelijkheid voor particulieren om energie terug te leveren aan het net, terug in het huidige wetsvoorstel.
  Graag verwijs ik u door naar de volgende link:
  http://www.qurrent.com/Waag%20society%20magazine%20winter%202008-2008.pdf
  Veel inzicht en succes toegewenst, mevrouw Van Der Hoeven!

Of registreer je om te kunnen reageren.