Home

Achtergrond 196 x bekeken

Bufferstroken onderdeel randvoorwaarden

Onbeteelde bufferstroken langs waterlopen worden een verplicht onderdeel van de "randvoorwaarden".

Dat stelt de Europese Commissie voor in kader van de "health check".

De bufferstroken zijn een nieuwe "cross compliance", voorwaarde waaraan boeren moeten voldoen om voor de directe bedrijfstoeslag te ontvangen.

Deze extra vereiste past bij het voorstel de braaklegregeling definitief af te schaffen. De bufferstroken moeten voorkomen dat met de braak een gewaardeerd neveneffect verdwijnt. Op de braakliggende grond krijgen flora en fauna een kans en watergangen worden gevrijwaard van mest en bestrijdingsmiddelen.

De lidstaten moeten zelf invulling geven aan deze verplichte stroken. LTO maakt bezwaar tegen deze nieuwe verplichting. Daar valt alleen over te praten als daar een extra vergoeding tegenover staat. Bij cross compliance is staat alleen het recht op de bedrijfstoeslag als het nakomen van deze verplichting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.