Home

Achtergrond 2 reacties

Brusselse plannen ongezond voor voedselzekerheid

De voorstellen van Euro-commissaris Fischer Boel zorgen niet voor modernisering van het landbouwbeleid, maar voor pure afbraak.

Volgens Hanny van Beek, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), worden onmisbare marktreguleringsinstrumenten overboord gegooid.

Met de health check-voorstellen voor aanpassingen van het EU-landbouwbeleid bewijst de Europese Commissie zowel de voedselzekerheid, als ontwikkelingslanden en boeren hier, een slechte dienst. Met het afschaffen van de interventie- en de braakregeling gooit de EU onmisbare marktreguleringsinstrumenten over boord. Dit is geen modernisering maar puur een afbraakbeleid.

Stabiele voedselvoorziening en faire prijzen voor basisvoedsel vereisen een daadkrachtig EU-landbouwbeleid. Het blijkt wel dat je dat niet kunt overlaten aan de vrije markt. Het liberaliseren van de markten van landbouwproducten is een van de oorzaken van de voedselcrisis in de wereld, die het minst wordt onderkend.

Onder leiding van multinationals, de VS, de EU en de WTO heeft de liberalisering geleid tot teruglopende productie en hogere prijzen. Was eerst de import goedkoper dan de eigen productie. Nu de import veel duurder geworden is, blijkt de eigen productie tekort te schieten. Voorraden zijn afgebouwd en voedselzekerheid voor een redelijke prijs is in het geding. Alleen marktregulering met kostendekkende opbrengstprijzen voor basisvoedsel zorgt voor stabiliteit en voedselzekerheid voor een redelijke prijs.

De NAV hoopt dat onder Frans voorzitterschap de Raad van Ministers in het najaar de plannen van Fischer Boel naar de prullenbak verwijst en de marktregulering gemoderniseerd en flexibel voortzet. Flexibel wil zeggen het aanbod zo goed mogelijk afstemmen op de vraag en met een slimme voorraadstrategie de gevolgen van mee- en tegenvallende oogsten opvangen.

De huidige graanprijs is voor Europese akkerbouwers broodnodig na jaren van dramatisch lage prijzen. De EU heeft het landbouwbeleid verwaarloosd en toegewerkt naar liberalisering van de landbouwmarkten. Landbouwbeleid is ooit bedacht, omdat door de eeuwen heen bleek dat voedselzekerheid tegen redelijke prijzen de basis is voor een stabiele samenleving.

Door nu marktreguleringsinstrumenten af te schaffen, laat Brussel zich leiden door de waan van dag. Dit soort korte-termijn-denken frustreert de voedselzekerheid en het moreel van boeren. Tegelijkertijd is het hoogst merkwaardig dat Fischer Boel geen beleidslijnen uitzet om de productie van plantaardig eiwit in Europa te bevorderen. Dit terwijl Europa voor slechts 23 procent zelfvoorzienend is en plantaardig eiwit vanwege gezondheids- en milieuaspecten een meer prominente plaats dient te krijgen op de Europese akkers.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  mee eens.
  Je kunt de landbouw niet volledig "los"laten , dan volgen er pieken en dalen in de voedselvoorziening, en vooral in de dalen kunnen er dan gekke dingen gebeuren.

 • no-profile-image

  toon

  laat dan ook het melkquotum niet los en laat braakgronden braak liggen en kom je afspraken als e.e.g. na en gun de boeren eindelijk eens een goede prijs voor een 40 urige werkweek zodat ze ook nog eens leuke dingen kunnen gaan doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.