Home

Achtergrond 2 reacties

Brussel wil 'chloorkip' toestaan ondanks verzet

De Europese Comissie wil onder strenge voorwaarden de zogenoemde chloorkip uit de Verenigde Staten toelaten op de Europese markt.

Dat meldde een woordvoerder van het dagelijks EU-bestuur vandaag. Er is veel verzet van lidstaten, consumenten en boeren tegen het vlees dat tegen salmonella is gedesinfecteerd met chloor.

De Commissie wil de Amerikaanse kip voor twee jaar toestaan, op voorwaarde dat duidelijk op het etiket staat vermeld dat het is gedesinfecteerd met chloor. Ondertussen wil het dagelijks bestuur van de EU meer onderzoeken doen naar de gezondheidsrisico's.

Om schade aan het milieu te voorkomen moet het afvalwater van de chloordesinfectie behandeld worden als industrieafval.
De regels voor de Europese boeren zijn veel strenger, maar als het voorstel erdoor komt, mogen ook zij hun kippenvlees met chloor ontsmetten, mits alle voorwaarden in acht worden genomen.

De milieucommissie in het Europees Parlement heeft meteen fel gereageerd op het commissievoorstel en noemt chloorkippen onacceptabel in de EU. De Europese consumentenbond BEUC meldde dinsdag dat Amerikaans kippenvlees regelmatig bacteriën als salmonella bevat. Ook Frankrijk is groot tegenstander van de chloorkip. De Nederlandse minister Gerda Verburg (Landbouw) wilde eerder nog geen uitspraken doen over de controversiële desinfectiemethode, maar onderzoeken naar gezondheidsrisico's afwachten.

De Europese Commissie ziet geen onheil in desinfectie van vlees met chloor. "Door duidelijke labeling verplicht te stellen, kan de consument zelf de keuze maken welk vlees hij wil kopen'', aldus een woordvoerder.

Sinds 1997 bestaat er op de Europese markt een verbod op gevogelte van buiten de Europese Unie. De Commissie wil het verbod opheffen, voornamelijk om de handelsbetrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  hier wordt je zo moedeloos van.
  Niemand wil het, en toch gaan ze het doen.
  Opa Bush zal wel andere zaken in het vooruitzicht gesteld hebben.
  Ik vraag mij af wie het in de wereld voor het zeggen heeft, wij hoeven toch niet meer naar de pijpen van de VS te dansen?
  Wie wil er nu chloorkip!!!!!

 • no-profile-image

  bezorgde consument

  Amerika moet z'n pluimveevlees wel desinfecteren. De combinatie van vleeskuikenstallen zonder betonvloer waar de mest minstens 5 jaar achtereen in blijft met een buitentemperatuur van gemiddeld 30 graden (zuidelijke staten) met een zeer hoge luchtvochtigheid, maken het dat al het pluimvee met salmonella besmet is! Als Europese consument willen we dat toch niet!!!!!!!!
  Vervolgens zeggen dat Europese pluimveehouders dan ook maar chloor mogen gebruiken is wel erg wrang. Salmonella is hier geen item meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.