Home

Achtergrond 3 reacties

Brussel schrapt subsidie energiegewassen

De Europese subsidie voor energiegewassen wordt afgeschaft.

Dat heeft landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel vanochtend aangekondigd op een conferentie over biobrandstoffen in Brussel.

De maatregel is onderdeel van de definitieve voorstellen voor de aanpassing van het landbouwbeleid (health check), die Fischer Boel op 20 mei presenteert.

De subsidie, 45 euro per hectare, was in 2004 in het leven geroepen om de productie van energiegewassen te stimuleren. Met de huidige grondstofprijzen is zo’n prikkel niet meer nodig, aldus Fischer Boel. Fischer Boel wil het geld dat zij overhoudt gebruiken voor de ontwikkeling van tweede generatie-biobrandstoffen.

De landbouwcommissaris vindt overigens dat het aandeel van biobrandstoffen in de stijging van de voedselprijzen schromelijk wordt overdreven. "We hebben geen zondebokken nodig, maar goed beleid."

Lees ook Telers energiegewassen missen subsidie niet

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Fischer Boel zou de eurocenten beter kunnen besteden door de familiebedrijven nog een aantal jaren in stand te houden.
  Ik veronderstel dat de grootkapitaalverschaffers hier wel pertinent op tegen zullen zijn.

 • no-profile-image

  Piet

  Hey Gli, gelukkig zag ik op TV dat Marx n comeback maakt.
  Maar zonder gekheid, veel subsidies hebben het leven van de ondernemers er niet makkelijker op gemaakt. Je moet aan mappen vol 'vrijwillige' regels voldoen om in de pas te blijven lopen met je collega's. Minder subsidie = meer vrijheid.

 • no-profile-image

  poeh

  Inderdaad. Ik stel voor om geen structuele subsidies meer te verlenen aan bv melkveehouderij of akkerbouw. Alleen nog maar geld voor inovatieve projecten, zoals mestverewerking, biomassa en andere zaken waarmee rendement is te verkrijgen. Dus niet aan miliueu en welzijn onzin.

Of registreer je om te kunnen reageren.