Home

Achtergrond 148 x bekeken

Brussel: prijzen blijven op hoger niveau

De daling van wereldvoedselprijzen zet door, maar de prijzen zullen niet zo laag worden als voorheen, verwacht de Europese Commissie.

De markten zullen zich stabiliseren. De commissie meldt dit in een document met mogelijke beleidsreacties om de gevolgen van de stijgende wereldvoedselprijzen te verzachten. Het document wordt besproken in de Europese Raad van 19 en 20 juni.

Volgens commissie-voorzitter José Manuel Barroso is er niet één oplossing. "We zullen op meerdere fronten tegelijk in actie moeten komen."

De hogere prijzen hebben in sommige landen tot voedseltekorten geleid. De prijsstijging kwam het hardst aan bij de armen. Op de middellange en lange termijn kunnen de prijsstijgingen echter leiden tot meer werkgelegenheid voor boeren in ontwikkelingslanden. "Landen zou zo een krachtiger bijdrage tot economische groei kunnen leveren."

De beleidsopties zijn een aanvulling op al getroffen maatregelen, benadrukt Barroso. De Health Check kan bijdragen door een deel van het geld voor leningen aan arme boeren in de Derde Wereld te besteden.

Brussel wil het aanbod van producten en de voedselzekerheid verbeteren, door bijvoorbeeld duurzame criteria voor biobrandstoffen te bevorderen. En verder wil de commissie het open handelsbeleid voortzetten waarbij de armste landen voorkeur krijgen op de EU-markt.

Barroso benadrukt dat het streefcijfer voor biobrandstoffen, 10 procent, gehandhaafd blijft. Voorwaarde is wel dat dze op duurzame wijze worden geproduceerd, en dienen biobrandstoffen van de tweede generatie commercieel haalbaar te zijn. "De wereldwijde productie van biobrandstoffen zal verder toenemen, of de Unie nu wel of niet vasthoudt aan het streefcijfer van 10 procent", oordeelt de voorzitter.

Of registreer je om te kunnen reageren.