Home

Achtergrond

Brussel gaat subsidie energiegewassen schrappen

De Europese subsidie voor energiegewassen wordt afgeschaft. Op een conferentie over biobrandstoffen in Brussel heeft landbouwcommissaris Fischer Boel dit bekendgemaakt. De subsidie bedraagt nu €45 per hectare en bestaat sinds 2004 om de teelt van energiegewassen te stimuleren.

De maatregel is onderdeel van de definitieve voorstellen voor de aanpassing van het landbouwbeleid, die Fischer Boel op 20 mei presenteert. Aangezien de grondstofprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen vindt de landbouwcommissaris deze prikkel niet meer nodig. Het geld dat hierdoor overblijft, gaat naar de ontwikkeling van tweede generatie-biobrandstoffen.

Kleinere telers zullen niet geraakt worden door het schrappen van de subsidie. Voor telers met slechts een paar hectare wegen de kosten van het laten invullen van de papieren door de boekhouder toch al niet op tegen de geringe subsidie. Een aantal grotere telers in het noorden van het land zullen de maatregel wel in hun portemonnee voelen.

Meer informatie Subsidieregeling energiegewassen

Lees ook Veerman vindt EU-premies energieteelt weinig zinvol

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.