Home

Achtergrond

Bos wilde geen gesprek met premier over ABN Amro

Minister Wouter Bos van Financiën zag vorig jaar maart geen reden om een gesprek te regelen tussen premier Jan Peter Balkenende, president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank en topman Rijkman Groenink van de ABN Amro over een fusie van deze bank en ING.

Bos heeft dat vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Wellink had voorgesteld Balkenende te vragen om politieke steun voor de fusie. Maar Bos vond dat het gesprek net zo goed met hem gevoerd kon worden. Het is immers de wettelijke taak van de minister van Financiën om zich over dergelijke overnamekwesties te buigen.
Bovendien meende Bos ,,dat het onwenselijk zou kunnen zijn de minister-president in een positie te brengen waarvan op voorhand niet duidelijk was of die zou kunnen worden uitgelegd als ongeoorloofde bemoeienis met een aangelegenheid tussen private partijen''. Balkenende was het met deze opvatting eens, aldus Bos in de mede door de premier ondertekende brief.

Bos heeft Wellink destijds laten weten dat hij bereid was politieke steun te geven aan een fusie van ABN Amro en ING. De DNB-president zag liever een binnenlandse overname dan een opsplitsing van het bedrijf. Uiteindelijk liepen de besprekingen met ING echter vast en namen Royal Bank of Scotland, het Belgisch-Nederlandse Fortis en het Spaanse Santander ABN Amro over.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.