Home

Achtergrond 142 x bekeken

Bonden passen OV-acties aan examens aan

De vakbonden FNV Bondgenoten en CNV BedrijvenBond hebben besloten hun acties in het openbaar vervoer tijdens de examenperiode aan te passen.

Ze willen hiermee tegemoetkomen aan de argumenten van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), waar donderdagochtend overleg mee is geweest.

Dat hebben beide vakbonden donderdag gemeld. Voor de geplande actiedagen 20, 21 en 22 mei is besloten om niet de gehele dag, maar alleen buiten de spitsuren te staken. Tijdens de spits zullen de bussen gewoon rijden en worden geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Ook op 27, 28 en 29 mei zullen de bonden op die manier actievoeren als de werkgevers voor die tijd nog niet op hun eisen zijn ingegaan. Na de examenperiode volgen stakingen voor onbepaalde tijd.

De bonden willen met hun acties niet meer overlast voor scholieren en reizigers veroorzaken dan strikt noodzakelijk. Het LAKS is volgens de vakbonden uitermate tevreden met de open en constructieve houding van de bonden.
Het conflict in het openbaar vervoer over een nieuwe cao duurt al enkele maanden. Een nieuwe cao had al op 1 januari dit jaar moeten ingaan. De onderhandelingen daarvoor liepen in begin april vast. De afgelopen twee weken voerden de bonden op publieksvriendelijke wijze actie. Tijdens de afgelopen feestdagen werden geen vervoersbewijzen gecontroleerd.

Werkgevers hebben nog niets van zich laten horen. Daarom wordt tijdens de pinksterdagen, komende zondag en maandag, nog eenmaal geen vervoersbewijzen gecontroleerd. Gaan werkgevers dan nog niet in op de eisen van de bonden, dan volgt op 14 en 15 mei een staking van tweemaal 24 uur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.