Home

Achtergrond

Boerenbuffers

Je beter indekken tegen de toenemende prijsrisico’s op de landbouwmarkten met extra financiële buffers en termijncontracten.

Dat is volgens de Rabobank de manier waarop moderne agrarische ondernemers hun positie veilig moeten stellen.
Ongetwijfeld is het belangrijk om je zo te wapenen tegen de toenemende onzekerheid over snel stijgende en dalende prijzen. De vraag is echter of dit afdoende antwoord is. De steeds verder liberaliserende landbouwmarkten zijn, zoals de Rabobank zelf constateert, ook steeds onvoorspelbaarder. Misschien is het ook wel zo dat bij de steeds sterker schommelende markt ook steeds meer echte slachtoffers vallen - ondernemers die het gewoon niet redden en dan niet stiekemweg naar de uitgang kunnen sluipen.

De ontwikkeling in de glastuinbouw met enerzijds oplopende gasprijzen en anderzijds stabiele of dalende elektriciteitsprijzen is daar misschien wel een voorbeeld van. Het kan zijn dat het er gewoon bij hoort, dat het ondernemersbestaan gewoon iets wilder wordt. Of je het vervolgens bij deze constatering moet laten, is een vraag. Er valt ook iets voor te zeggen om ook enkele van de oude vangnetten, zoals een interventieprijs en importtarieven, in stand te houden. Als was het maar in het geval van echt grote schommelingen en dan in aangepaste vorm.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.