Home

Achtergrond

Boeren worden nog niet rijk van hoge melkprijs

De Nederlandse boeren worden voorlopig nog niet rijk van de hogere prijzen voor melk.

De inkomsten van de melkveehouders zijn vorig jaar door de melkprijs flink gestegen, maar de kosten voor veevoer stijgen net zo hard.

LTO Nederland voorziet echter goede perspectieven voor de melkveehouders, omdat de landbouworganisatie denkt dat de vraag naar zuivel op de wereldmarkt harder stijgt dan het aanbod, aldus voorzitter Siem Jan Schenk van de vakgroep melkveehouderij van LTO.

De prijs van melk stond dertig jaar lang op hetzelfde niveau. Boeren verdienden een goed belegde boterham door efficiënter te gaan werken.

In 2007 konden boeren echt juichen, de prijs van melk schoot omhoog. Dat kwam onder meer door de toenemende vraag in Azië, het Midden-Oosten en in mindere mate Afrika. Het aanbod bleef daarbij achter, onder andere door droogte in zuivellanden als Australië en Nieuw-Zeeland.

Vorig jaar verdiende een Nederlandse melkveehouder daardoor gemiddeld 84.000 euro. Dat was volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) 32.000 euro meer dan in 2006. Een derde van de inkomsten van de boer komt nog rechtstreeks uit Brussel. De boeren verdienden meer door de hoge melkprijs. Die lag in 2006 gemiddeld op 31 euro per honderd liter en steeg vorig jaar naar 37 euro.

Vooral tegen het eind van 2007 bereikte de melkprijs recordhoogten. Het jaar begon met 30 euro per honderd liter, maar dat steeg naar 45 euro per honderd liter. De prijs daalde begin 2008 weer flink, naar een niveau van 30 a 35 euro. De vraag naar zuivel op de wereldmarkt zakte namelijk door de hoge prijzen. De prijs ligt op dit moment 6 á 7 euro per honderd liter hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Schenk verwacht dat melkprijs structureel hoger komt te liggen. Maar ook de productiekosten per honderd liter melk stegen dit jaar met drie tot zeven euro. Belangrijke kostenposten bij de melkproductie als brandstof en veevoer stijgen bijna net zo hard als de prijs die boer voor zijn melk krijgt.

Toch is het produceren van melk zeer winstgevend. Dat blijkt wel uit het feit dat Nederlandse melkveehouders vorig jaar fors meer melk op de markt brachten dan volgens hun quotum is toegestaan. De boeren produceerden 143 miljoen liter te veel, dat leverde een boete vanuit Brussel op van bijna 40 miljoen euro. De laatste vijf jaar was de boete voor een overschot aan melkproductie in Nederland niet zo hoog. Maar de boeren wilden in 2007 zoveel mogelijk profiteren van de hoge melkprijs.

Europa wil de melkquota in 2015 afschaffen. Boeren kunnen dan onbeperkt melk op de markt brengen. Wat dat voor de prijs betekent, is nog niet duidelijk.

De consument in Nederland moet door de melkprijsstijgingen inmiddels meer betalen voor zuivelproducten in de supermarkt. In vergelijking met andere landen zijn zuivelproducten in Nederland echter nog steeds goedkoop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.