Home

Achtergrond 420 x bekeken 98 reacties

Boeren houden melk vast

Leden van de Dutch Dairymen Board (DDB) stoppen met de leverantie van melk aan hun zuivelfabrieken.

Dat hebben zij vandaag besloten tijdens een protestactie bij een zuivelfabriek van Friesland Foods in Nijkerk. De actie was gericht tegen de in hun ogen veel te lage melkprijs.

De DDB-leden volgen daarmee hun Duitse collega’s die sinds maandag geen melk meer leveren aan hun zuivelfabrieken. Hoeveel DDB-leden hun melk niet meer gaan leveren is nog niet bekend. De DDB vertegenwoordigt eenderde van de Nederlandse melkplas. Vierduizend melkveehouders zijn er bij aangesloten.

Er waren gisteren 1.200 DDB-leden op de protestactie. Zij vinden dat zij een melkprijs van minimaal 40 cent per kilo moeten krijgen om hun kosten te dekken. "Die kosten liggen eigenlijk nog hoger", zegt DDB-voorzitter Sieta van Keimpema.

Het landbouweconomisch instituut LEI berekende dat de kostprijs van melk in 2006 ruim 47 cent per kilo bedroeg. "Die kostprijs is vorig jaar met minstens 5 cent per kilo gestegen, zodat die nu op minimaal 52 cent per kilo ligt", zegt Van Keimpema. De Nederlandse zuivelfabrieken betalen nu voorschotmelkprijzen tussen 29 en 35 cent uit.

De DDB-leden lieten gisteren een RMO-wagen met 35.000 kilo melk van DDB-leden leeglopen op het land van een DDB-lid in Zeewolde. In heel Europa gaan leden van de European Milk Board hun melk de komende dagen vasthouden.

De LTO-vakgroep rundveehouderij vindt dat de marktontwikkelingen de hoogte van de melkprijs bepalen. "De melkprijs gaat ook wel een keer omhoog. De vraag is wanneer. Niemand had de forse melkprijsstijging in de tweede helft van vorig jaar en de daarop volgende daling in de eerste helft van dit jaar voorzien", legt voorzitter Siem-jan Schenk uit.

Lees ook: Melkveehouders protesteren bij Friesland Foods

Laatste reacties

 • no-profile-image

  stammie

  Als het lukt om nu 40 cent te krijgen voor de melk, wat gaan de DDB boeren dan volgend jaar vragen ?? We zijn als boeren altijd prima in staat onze kostprijs net zo ver op te voeren als de opbrengstprijs. Kijk maar naar de quotum kosten de afgelopen 20 jaar, en hoe de grondprijs zich heeft ontwikkeld na de stijgende melkprijs van verleden jaar. 2 jaar geleden koste de grond hier nog 3 euro de meter en een tijdje geleden is er grond gekocht door een melkveehouder voor bijna 7 euro de meter, en dan wordt er een bord in dat perceel geplaats van de DDB!!

 • no-profile-image

  Berend

  Inderdaad, Siem Jan denkt eerst aan zijn eigen hachje.
  Maar goed, we zijn gewend dat LTO niet de nek uit steekt.
  Dat moeten anderen doen.

 • no-profile-image

  Henk Janssen

  Tja LTO stond erbij en keek erna!!!!!
  We moeten nu met z'n allen inhaken door protest bij Campina, dan maar voor de poorten, maar nu duidelijk maken dat de maat vol is. Globalisering of mondialisering in combinatie met quotumverruiming zorgen alleen maar voor een nog lagere melkprijs. Tja en wij financieren wel weer bij en maken nog maar meer uren. Maar wat ons betreft is bij Campina ook de maat vol!!!!!

 • no-profile-image

  bollenboer

  Wat een zielige vertoning die melkuitrijderij! Ik dacht dat ik er als enigste zo over dacht, maar vandaag heb ik met een paar collega's gesproken die er net zo over dachten.Het word tijd dat ook [of zelfs!] de melkveehouderij niet alleen met de lusten maar ook met de lasten van een vrije markt leert omgaaan.

 • no-profile-image

  ex melker

  De goedgeleerde boeren die nog niet zo lang geleden 45 euro per kilo vet betaalden om zo geen belasting te hoeven betalen klagen nu het hardst dat ze niets kunnen verdienen. Is dit geen ondernemersrisico?

 • no-profile-image

  Janneke van de Wal

  Toch heel jammer dat de nederlandse varkenshouders zo´n commentaar geven. Wij hebben zelf ook 900 zeugen. Een leverstop in de varkenshouderij zou prachtig zijn en zouden we graag willen, maar is eenvoudig niet realiseerbaar en dat weten de slachterijen ook. Varkens kun je niet laten lopen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Het is nog niet zo lang geleden dat het niet op kon nieuwe tractoren ,meer koeien meer grond enz .Nu is het effen wat minder en meteen raken jullie in paniek ,ik ben pluimveehouder en ben het gewent om voor een tijd ver onder de kostprijs te werken maar ik weet ook dat het altijd weer goed komt , en dat het een hele slechte zaak was als het voor een hele lange tijd goed zou zijn .
  Want dan word er in die landen die een veel lagere kostprijs hebben flink uitgebreid en heb je daar later de lasten Laatst nog iemand van de bank gesproken en die zij dat een varkens of pluimveehouder tot op 2 cijfers achter de komma weet wat zijn kostprijs is maar een rundveehouder weet het nog niet op 3 centen wat zijn kostprijs is iets om eens over na te denken

 • no-profile-image

  ?

  Je mag wel vlees importeren uit amerika waar de dieren gevoerd zijn met genetisch gemodificeerde producten. Maar je mag in de Eu geen gemodificeerde mais zaaien. Dat soort dingen maakt het wel moeilijk/ onmogelijk om tegen een wereldmarktprijs te produceren.

 • no-profile-image

  Milchbauer

  KISS
  was hat die OPEC denn gamacht wo der preis zuweit unten war - sie haben weniger gefördert - zak war der preis da wo sie ihn haben wollten.
  richtig ist natürlich das die OPEC den preis nicht nach 100 $ pro barrel getieben haben aber sagen die ölscheichs jetzt nein danke uns reichen 25 $ pro barrel - nein die nehmen das geld mit und lachen sich schlapp
  und ich sage noch einmal helfen wir uns nicht selber hilft uns niemand.
  Des weiteren habe ich jetzt schon oft gelesen wir sollen unseren kostpreis im auge behalten dann können wir auch zu niedriegeren preisen produzieren und überleben - aber ist es nicht einfacher rechnungen zu bezahlen wenn man genug geld dafür hat anstelle von "nein ich muss noch warten das milchgeld ist noch nicht da"

 • no-profile-image

  boertje

  een week geen melk, vlees, eieren, groenten en fruit leveren... dan de supermarkt schappen maar een weekje leeg!!! dit op Europees niveau... onze heren in Brussel laten zien hoe belangerijk onze sector is... voedselvoorziening anno 2008, op kosten van de producent... en ondertussen vreet de boer zijn eigen vermogen op... onze sector doet het al jaren voor te weinig, dan maar een weekje geen inkomen!!!

 • no-profile-image

  Gerard

  Misschien moeten wij wel zo'n dure stallen bouwen met dat gedoe rond DIERENWELZIJN!!!??

 • no-profile-image

  Fons

  Korte reactie,die voor op gaan zijn geen domme boeren. We zijn voor stander van evenwicht in vraag en aanbod. Ik denk Antoon dat je weinig begrip hebt of je wilt geen begrip hebben voor de situatie. Het gaat hier wel even over voedsel, niet over een luxe artiekel. Als de man in loon dienst te weinig verdient gaat hij staken. Mag de boer dan niks?

 • no-profile-image

  Frank Post

  Net de beelden van het melkuitreiden op het journaal gezien. Deze beelden maakt meer kapot dan ons lief is. In het zelfde journaal was een raportage over voedsel tekort in Afganistan. Leg dan maar uit waarom je goed voedsel weg gooit. Daarnaast valt het volgens mij niet uit te leggen dat je geld weg gooit, blijkbaar heb jhe dan nog genoeg. Ronduit slecht voor het imago van de melkveehouderij. Mochten er nog meer melkveehouders die de melk niet willen levren aan de fabriek geef het dan weg aan een varkenhouder. Dat voorkomt imago schade.

 • no-profile-image

  freek

  @Dirk uit lichtenvoorde; de supermarkten gebruiken voedsel ook al jaren als machtsmiddel door tegen stuntprijzen klanten te lokken. Wat is er nu op tegen om het eens andersom te doen? Een gezonde sector is ook in jouw belang, of wil jij ook voor een uitgeknepen salaris werken? Kijk maar eens hoeveel bedrijven er alleen al in Lichtenvoorde draaien op de agrisector. Daar leven heel veel gezinnen van, jij misschien ook wel. Wat nouw als jij zelf geld toe moet leggen op jouw arbeid? Ga je dan meer uren draaien of ga jij dan staken? Ook dan gebruik je arbeid als machtsmiddel en onze melk is onze arbeid.

 • no-profile-image

  Jan IJsselmuiden

  @ Wakker dier ik begrijp jou heel goed. Als we op de oude voet verder gaan dan krijgen we uiteindelijk allemaal grote bedrijven waar de koeien nooit meer buiten komen. Dan wordt de melveehouderij langzaam maar zeker veranderd in een melkvee industrie. En wat jij schrijft beseffen heel veel mensen die nog connecties hebben met de landbouw. Jammer dat heel veel boeren blijven geloven in hun LTO misleiders.

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Ik lees hieronder veel reacties van niet melkveehouders.
  Waarom zouden melkveehouders hun tanden niet eens mogen laten zien?
  De grootste winst die de melkboeren kunnen halen in deze is, dat zij hoe dan ook laten zien, dat ze bereid zijn een tijdelijk verlies van melk te aanvaarden!
  Als de actie een succes wordt en daar lijkt het op, dan is dat een ongelooflijk sterk signaal naar alle niet melkveehouders, dus de burgers en buitenlui, waaronder ook jullie zgn. voormannen.
  Deze zijn er alleen om jullie zoet te houden.
  Hetzelfde geldt voor de door jullie betaalde columnschrijvers hiero bij agd. en boerderij.
  Dit is het moment dat het kaf van het koren wordt gescheiden.
  Hoe gek u het ook moge vinden actieboeren....U vindt mij aan uw zijde!

 • no-profile-image

  kjj

  wat een zielige vertoning wij als akkerbouwers zijn niet anders gewend dan voor de markt produceren, als er te veel is is het niks waard, is er net te weinig dan is het goud, dus met andere woorden er is gewoon te veel melk en het is altijd wit dus het blijft niks waard veehouders moeten gewoon nog even leren hoe de markt werkt staat trouwens in de economie boekjes van de eerste klas. lever gewoon je melk weer af dan krijg je er tenminste nog wat voor

 • no-profile-image

  Antoon

  maar Jan, wat wil jij dan? als de consument wil betalen voor een koe in de wei, zal hij dat doen, maar als hij liever weinig betaalt voor melk van een koe die opgesloten zit, dan zul je dat moeten aanvaarden. sinds wanneer hebben de boeren ineens het recht om te beslissen wat goed en fout is? dat jij dat niet wilt is jou mening, en dat is je goedrecht, maar die ga je iemand anders toch niet op zo'n manier opleggen?

 • no-profile-image

  milchbauer

  Es tut verdammt weh die milch weglaufen zu lassen, aber wenn wir jetzt etwas erreichen dann heisst das für die zukunft das die supermärkte uns fürchten müssen, wenn sie uns mal wieder nichts für unser produkt geben wollen!! deswegen fordere ich meine niederländischen kollegen auf macht mit beim lieferstreik und pfeift auf den lto
  gruss milchbauer

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Dan drinken we wel een ander sapje bij ontbijt en lunch wat net zo goed is als melk. mischien blijft dat dan ook wel zo

 • no-profile-image

  .

  Bij jou drink ontbijt?

 • no-profile-image

  Lto lid

  LTO is er niet voor in het leven geroepen om voor een fatsoenlijk inkomen voor de boer te zorgen. Geen enkele ondernemersvereniging in Nederland houd zich hier mee bezig ,LTO wil alleen faciliteren en meepraten met de overheid en bedrijfsleven waar dat kan. Bovendien moeten we aan het vervolg van de carriere van Siem Jan Schenk denken,een mooi commisariaat bij Friesland Campina kan hij wel op zijn buik schrijven als hij hieraan meedoet

 • no-profile-image

  boerin

  Het is heel makkelijk om kritiek te hebben. Nieuwe regels dwingen de boeren om nieuw te bouwen, dit heeft niets met luxe te maken. Wel met milieu-regels, nieuwe dier-welzijnsregels en slijtage. Niets blijft nieuw. Om te overleven zullen de extra kosten door uitbreiding financierbaar zijn. In Nederland kunnen de dieren niet jaar-rond buiten lopen, dan is het de helft van het jaar 1 grote modderpoel. Beweiden geeft de nodige kosten aan afrastering en koeien uit de sloot halen.
  Ik weid de koeien, de stal wordt er niet goedkoper van !

 • no-profile-image

  gerard, pluimveehouder

  Ga zo door, en loop elkaar niet zo af te zeiken, eenheid maakt macht (de melkprijs).
  Maar de meeste boeren laten liever iemand anders de kolen uit het vuur halen. (Ik praat uit ervaring).
  Dit is toch een unieke kans!! met zoveel collega's over de grens die ook meedoen.

  Succes!!!!!!!!

 • no-profile-image

  nederlandse melkveehouder

  Juist Janneke, zo zit het. Als zelfs bewindslieden openlijk twijfelen aan de prijsstijgingen, en de rechtvaardiging hiervan, van de supermarkten dan lijkt de zaak toch overduidelijk. Deze actie's moeten dan ook gezien worden ter ondersteuning van de onderhandelingspositie van de melkfabrieken en niet anders. Het is een drukmiddel om het machtsblok van de supermarkten te breken. Hopelijk begrijpen onze collega's en buitenstaanders dit nu ook. Deze actie's zijn in het belang van zowel de melkveehouder én de consument.
  Mijn steun heb je.

 • no-profile-image

  brink

  Als de melk ietsje duurder wordt in de supermarkt heeft dat voor ons boeren een groot effekt. Denk maar niet dat de consument de melk niet koopt als ie een paar cent meer moet betalen, zo slecht hebben we het in nederland niet hoor!. jarenlang hebben wij boeren, zowel varkens- en melkboeren en andere agrariers alles gepikt, als we nu massaal een vuist maken heeft het echt wel effekt.!! Met z'n allen staan we sterk.

 • no-profile-image

  jannie

  Beste Heidel,

  Wanneer je DDB-ers, met NSB-ers gaat vergelijken dan ben je wel erg diep gezonken.
  Het is in elk geval een vergelijking die getuigt van weinig niveau.
  Het lijkt erop dat u het niet kunt hebben, dat uw collega boeren groeien!!! En u doet net of ze al die investeringen die ze doen zo uit hun eigen zak kunnen betalen.
  Nou daar moeten ze echt wel voor krom liggen, u begrijpt wel ...om de hypotheek af te betalen.
  Investeren is ook durven risico's te nemen.

  Succes met uw frustraties...En 1 tank melk weg laten lopen, waar maakt u zich druk om... Met uw SUPERMELK en de daarvoor beurende goede prijs, komt u er toch wel.

 • no-profile-image

  Heidel

  Jannie

  Als je echte armoe hebt meegemaakt piep je wel anders
  en ja vind 1 tank melk al veel te erg om weg te gooien .
  Ik vind dat wij het nog niet eens zo slecht hebben
  En het maakt niet uit dat colega`s boeren steeds maar groter worden
  Maar gun een middelmatig bedrijf dan ook eens wat
  Ik BEN TEGEN DE STAKING JANNIE PUNT UIT
  o ja die fiets in uit de oorlog wil Opa van 104 nog graag terug hebben

  Heidel

 • no-profile-image

  schijt aan lto

  wat een stomme actie van FF om de mlekprijs even met 3 cent telaten zakken!!!!
  iedereen nog steeds zo blij met de 35 cent wat FF betaalden?????? het is nu voor juni vastgesteld op 32Cent.........
  dat is op jaarbasis wel weer (bij een half ton melk) 15,000 duizend euro zegge:vijftienduizeneuro, daar gaat de winst van dit jaar als dat zo door gaat.
  waar zijn nu de boeren die het niet met ddb eens zijn gebleven???? of stappen ze nu ook over naar ddb.

 • no-profile-image

  Agnes Goselink

  Wat ik niet kan begrijpen is dat mensen zeuren over het verspillen van goed voedsel (melk) n.a.v. van de boerenaktie. Wat te zeggen van al het graan dat in de mest vergisters gaat om "groene" energie op te wekken????

 • no-profile-image

  Thei

  Wat is het toch leuk om te zien dat die Nederlanders denken dat in Holland het meest voor de melk wordt betaalt. Als ik een melkafrekening met een colega vergelijk zie ik dat wij +- 2 cent per liter meer krijgen. Bij ons in de kreis wordt nu maar 5% v/d melk op gehaald. Zelfs de Fabriek heeft aan gegeven niets tegen blokkerende boeren te ondernemen. Zij weten ook dat de inkoopcoöperaties samenspannen en de melkfabrieken voor het blok zetten.Maar als dadelijk in Duitsland de melkprijs nog hoger wordt moeten jullie wel niet zeuren,want wij brengen nu onze offers, als 7 dagen melk in de put.Alle goedgemutste ddb ers we gaan verder.

 • no-profile-image

  jannie

  Prima als je niet staakt Heidel....maar dat je nu nog weer over de oorlog begint....echt zielig...Je haalt de dingen door elkaar.
  En of ik wel echte of geen echte armoede ken weet u ook niet.
  Ik ben er ook niet voor dat iemand die niet mee wil staken, toch zijn melk moet laten weg lopen.
  En dat we het niet zo slecht hebben weet ik ook best. Maar dat de prijs voor zuivel stijgt in de winkels en de boer daar niets van verneemt in z'n portemonnee... dat moet toch niet kunnen...
  (u zult het nooit toegeven, maar daar bent u het vast mee eens)
  En als u over een tijdje meer beurt voor uw melk, (mede dankzij de ddb!!!!)doe dan al het geld wat u niet kunt gebruiken in een spaarpot. Kunt u alle opa's blij maken, met een fiets, als ze tenminste nog kunnen fietsen.

  Of u trakteert de collega's op een borrel die zo hun best hebben gedaan, om de melkprijs op te krikken.

  Succes met uw bedrijf, want dat gun ik iedereen.
  Op uw weerwoord zal ik niet meer reageren, want mensen die de oorlog en de nsb er bij aan halen... DAT SLAAT ECHT ALLES.
  En eigenlijk hoop ik dat ze uw stukje over verdwenen fietsen, oorlog en nsb weghalen, want dit kan gewoon niet..

 • no-profile-image

  melkveehouder

  He Jan uit Mastenbroek je staat op de cover van de boerderij

 • no-profile-image

  heidel

  Tjonge jonge
  Als er een DDBer (NSBers) nou eens ophouden met die zielege staking
  Zondag moets ik noodgedwongen mijn melk laten weglopen, doe helemaal niet mee met de DDBers onzin
  De MRO chauffeur belde op om te zeggen dat de melk niet werd opgehaald hij kom ze niet meer kwijd aan het Fabriek.
  Als DDbers en boeren willen staken mij prima maar laat de boeren die hun melk wel willen leveren dan ook in zijn waarde
  Lopen jullie die duitsers maar mooi achterna stelletje overlopers en maar infesteren in roboten grotere schuren nog meer nog meer nooit de ogen vol
  In nu de melk wat slecht word gaan ze janken
  Als je hier in nederland goed boert ( mooi vet en eiwit percentage)
  Dan krijg je een beste prijs voor je melk maar de boeren die nu aan duitsland leveren Bah mag het niet meer horen
  Ik zou zeggen boeren die zo nodig staken ga maar in duitsland wonen
  Word het hier mooi rustig

  Gr Heidel

 • no-profile-image

  nuchtere melkveehouder!

  ze hebben zichzelf er alleen maar mee... nu krijgen ze ook geen geld voor die kilo's die zin de put hebben gegooid!!! als je zo door gaat heb je werkelijk het verstand van een kalkoen!!!!
  kijk maar eens naar de varkenshouderij!!! die lui lopen jaren voor op ons melkveehouders... die zijn allang gewend aan marktwerking en daardoor ook veer meer en beter ondernemer!!
  dus wen er maar aan!!!

 • no-profile-image

  rene

  van lto hoeven we niks te verwachten
  die zijn zo verweven met de zuivelindustrie
  dat je haast zou denken dat het dezelfde bobo zijn
  nog meer melken voor nop

 • no-profile-image

  Fons

  Boeren die tegen elkaar liggen te schoppen hebben zelf een trap onder hun achterste nodig. dit zijn de verziekers in de sector. Alle boeren zijn al jaren misbruikt om de burger aan goed en goedkoop voedsel te voor zien. De lonen stijgen de pan uit en dat gaat zeker de boeren niet voorbij! Het water staat bij velen tot aan de lippen, door dat er steeds meer geeisd wordt. Veel oudere boeren werken door op het berdrijf, totdat ze niks meer kunnen. Dit alleen om de bedrijfsopvolger, ook nog een boterham te laten verdienen. En als we op de site zien, dat er velen denken dat de melkprijs hoog genoeg is, zijn zij hardstikke gek. Kom met vestandige praat en steun elkaar! En steun zeker die mensen die hierin het voor touw nemen! Het is ongeloofelijk knap dat zij dit doen! Ik hoop niet dat die afzeikers zich niet meer vertonen op deze site! Diegen die ons uitbuiten lachen zich een hoedje! Nieuwe stallen en machienes is hard nodig, ze zijn velen tot op de draad versleten. Dit zal ook betaald moeten worden. denk je dat ze dat geld er allemaal hebben liggen!

 • no-profile-image

  Antoon

  @Fons, Brabant
  dus als ik het goed begrijp, wil je staken tegen het evenwicht tussen vraag en aanbod? Dat je niet kunt staken, is één van de nadelen van het ondernemerschap, en zul je mee moeten leven. de fabriek kan melkprijzen de lucht in doen, maar het zal allemaal alleen maar effect hebben op de korte termijn. en dat is volgens mij ook het enige waar de DDB naar kijkt: korte termijn, want op de lange termijn zul je gewoon aan de wetten die de markt van vraag en aanbod heeft, moeten aanpassen.
  verder zeg je dat het over voedsel gaat, maar als mensen dan echt niet genoeg voor de melk over hebben, en het komt tot een crisis, zullen de boeren de lachende derden zijn, omdat dan de melkprijs historisch hoog zal worden. het feit dat het voedsel is, zou er juist voor moeten zorgen dat de vraag naar zuivel redelijk stabiel is, is dat niet zo? dan kan het blijkbaar makkelijk vervangen worden door andere vormen van voedsel. de DDB mag best 'staken', maar laat ze eerst maar eens duidelijk maken wat ze nu precies voor maatregelen ze verwachten van melkfabrieken en overheid, OP DE LANGE TERMIJN!

 • no-profile-image

  c

  geiteboer uit zegveld, het feit dat sommige boeren het wel voor een lager bedrag kunnen dat zijn net de verpesters soms, dit heeft al gauw te maken met hoe hoog is de financieringsnorm op het bedrijf er zijn melkveel houders die een eigen vermogen van miljoenen in hun bedrijf hebben, ja dan kan ik het ook dan is boer zijn onderhand een hobby, ik vind je moet altijd nog van de economische kostprijs uitgaan, want voor een jonge boer met een hoge last is het wel een zeer hard gelag zo

 • no-profile-image

  Antonio

  Beste meneer Vos en alle andere boeren,

  Het klopt dat je als individuele boer weinig kan uitrichten op de markt, daarvoor hebben ze cooperaties opgericht die telkens fuseren om een goed tegenwicht te kunnen bieden. Jammer genoeg hebben de meeste nooit de stap durven wagen om samen met andere coops (groente, fruit etc.) een compleet producten in een eigen supermarkt/winkelketen te gaan aan bieden. Volgens mij kan je hier markt-technisch best een goed verhaal mee maken. Maar goed, dat is een andere disussie.

  Wat de boer als primaire producent van een food-commodity alleen maar kan doen is een goed product neerzetten met een scherpe kostprijs. En om die te drukken staan meer middelen tot je beschikking dan je wellicht denkt! Kijk maar eens wat er gebeurd als je door grotere aantallen vee per locatie je installaties (vb melkstal, etc.) beter kan benutten. Niet alleen daalt hiermee je post afschrijving per geleverde liter, maar je kan het ook beter inrichten qua koe-management, routing, groepsbehandeling (hoog en laag prod. etc.). En u weet net als ik dat er boeren zijn die luxe-investeringen doen en dan later klagen over hoge kosten, de nieuwe trekker is wellicht wat afgezaagd, maar de melkrobot kan goed zijn plek innemen. Kostprijstechnisch is dat ding niet interessant, maar boeren investeren erin vanuit sociale overwegingen en om maar niet te hoeven samenwerken met anderen. In zo'n geval moeten ze dan ook niet klagen over het lage rendement.
  Wat ik probeer duidelijk te maken dat de agrarische sector het voorbeeld is van een open-economisch systeem. Als de opbrengstprijs oploopt, zie je gelijk inkoopprijzen (grond, quota, etc.) oplopen, en als het de omgekeerde weg gaat, begint men te piepen, terwijl het hier een economische wetmatigheid betreft, hoe hard die ook is.

  Wat zou er tenslotte gebeuren als men 50 cent voor de melk krijgt, terwijl de kostprijs op 40 cent zou liggen....dat dubbeltje wordt vast in grond of andere zaken gestopt die ineens meer waard zijn.

 • no-profile-image

  Jeroen van Maanen

  Er is er maar één die de macht heeft en dat is degene die de melk in handen heeft. De boer dus!! Het word tijd dat wij die macht eens gebruiken, zonder melk loopt die hele keten vast, dat zal tot verandering van inzicht leiden!
  Duitse boeren (meer dan 60%) leveren niet, de Duitse zuivel is nu al in Nederland op zoek naar melk. Wij als melkveehouders bepalen of die er is....
  Steunen we de Duitse en andere Europese collega's of missen we die ruggegraat nog?!
  Met zn allen die tank los en het vacuum op de melkmarkt op korte termijn zo groot mogelijk maken! Het ijzer is nu heet....

 • no-profile-image

  ophouwe

  Dus alle boeren die hun melk niet weg laten lopen hebben blijkbaar een kostprijs van rond de 30 cent. Daar geloof ik dus helemaal niets van en dat zullen wel weer van die profiteurs zijn.

 • no-profile-image

  consument

  hai, ik heb niets te maken met de melkveehouderij. voor degene die het willen weten ik betaal net zo makkelijk 1 euro per liter melk als 0,50 ct. ik zal er geen liter minder om drinken. cola kost ook zo'n beetje 1 euro per liter, dus waarom niet. als jullie 10% weg laten lopen en jullie ontvangen 20% meer voor een liter melk, laat anderen dan maar lullen, ik weet dat jullie het dan goed doen. in alle andere takken van industrie gebeurd het ook bijvoorbeeld medicijnen (weten we ook allemaal dat we teveel betalen, maar we zijn toch liever van die snotneus af dan dat we 3 weken lopen te snotteren(net varkensboeren)). internet ,televisie en telefoon is ook te duur, net als de nederlandse spoorwegen (echt niet dat ik de auto laat staan, ben voor de helft van het geld van de spoorwegen in amsterdam, en gewoon lekker met de auto).dus ga vooral door, ik zal jullie net als heel veel consumenten blijven steunen en gewoon lekker melk kopen (en vlees, met dit weer heb ik gewoon zin in een barbeque).
  met vriendelijke groet niels.

 • no-profile-image

  Antoon

  @ger
  'weten waar ze over praten?'
  blijkbaar gaat u ons nu allemaal uitleggen waar de hogere melkprijs vandaan moet komen, en hoe deze prijs hoger kan zijn in samenhang met de wereldmarkt prijs, en wie daar voor gaat zorgen.
  u heeft goede contacten met de G8 top?

 • no-profile-image

  boer

  Nee, neem nou de belgen, DIE zijn slim...

 • no-profile-image

  milchbauer kreis-hs@bdm

  oh all dies wissenschaftlichen diskusionen "wir brauchen mehr geld für unsere milch" ich lebe hier in deutschland und den Niederlanden ich bin ein grenzbauer und ich lebe nicht in china und der milchpreis in china ist mir scheissegal "entweder preis rauf oder milchtank auf und milch raus"
  so student in diesen 5 sätzen hast du mehr gelernt als in deiner ganzen studienzeit

  gruss milchbauer

 • no-profile-image

  Angel

  Even een reactie terug!!
  Wij als varkenshouders doen in de goede jaren, een buffer opbouwen voor als het wat slechter gaat, dat houdn niet in dat we dan beginnen te bouwen(sommigen wel) Wij blijven altijd wat zwemmen, anders dan verzuipen we. Ik denk dat we dan voor meerder varkenshouders spreken. Wij zijn de pieken en de dalen gewend, en jullie melkveehouders zijn dat niet gewend, dus beginnen jullie gelijk te janken. Wij varkenshouders zijn die pieken en dalen gewend, en daarom hoor je ons niet zo gauw zeuren.
  Wij willen ook wel protesteren, maar dat kan bij ons niet, als wij een leverstop doen, raken de stallen overvol, en we kunnen ze niet los laten lopen. Dus wen gewoon maar gewoon aan die pieken en dalen, en een tip: Maak een buffer, voor het jaar dat het slechter gaat.

 • no-profile-image

  Antoon

  het is mij geheel onduidelijk wat het DDB nu eigenlijk wil bereiken met de acties? wie moeten er de melkprijs gaan verhogen dan? de melkprijs dient gewoon te worden bepaald door vraag en aanbod, en als de melkprijs dan te laag is, zullen er boeren moeten stoppen, of zullen de boeren moeten accepteren dat de kostprijs omlaag moet. het is natuurlijk heel makkelijk om te gaan klagen dat je kosten te hoog zijn, maar ondertussen zijn er zat boeren te vinden die op gloednieuwe trekkers rijden, die ze eigenlijk niet nodig hebben, omdat het over het algemeen veel goedkoper is om voor de echt grote klussen de loonwerker in te huren.

  de tekst in het stuk is voor mij al helemaal hocus-pocus, want hoe kan het nu dat de kostprijs hoger ligt dan de uitbetaalde prijs? dan zouden alle bedrijven verlies moeten hebben gedraaid, en dan zou dat al jarenlang zo geweest moeten zijn, dan zou de helft van alle bedrijven ondertussen over de kop moeten zijn gegaan...

  ik vind het maar raar volk, die DDB boeren, want volgens mij weten ze wel wat ze willen (namelijk een hogere melkprijs) maar snappen ze het systeem niet waar dat vandaan zou moeten komen.

  in mijn ogen leven de DDB-boeren een beetje buiten de realiteit. verdiep je eens in de economische beginselen, en je snapt al snel dat een hogere melkprijs soms gewoon niet kán!

 • no-profile-image

  onderneem-ster

 • no-profile-image

  freek

  @k.i.s.s. Zo werkt de markt dus! Kijk maar eens naar de OPEC. De olieproducerende landen houden ook hun prijzen op niveau en wie niet mee doet is de dupe zoals Nigeria en Liberia waar de mensen de olie weggeven aan Shell. Maar bij Shell tank je echt niet goedkoper. Niet alleen vraag en aanbod bepalen de prijs ook de aanbieder heeft er degelijk grip op als men zich weet te organiseren en zich niet tegen elkaar uit laten spelen.

 • no-profile-image

  filosoof

  straks krijgen die boeren boetes, omdat ze het milieu belasten met melk.
  boeren moeten niet zo'n dure stallen, machines en grond kopen; eigen schuld, dikke bult.
  water is best lekker, gezond en beter voor de maag, want melk schijnt de darmflora aan te tasten,
  Overigens is geiten en schapen veel gezonder, brengt meer op, tenzij je weer te dure stallen bouwt.

  laat het vee dan ook in de wei lopen; dat scheelt aan veel kosten en de melk is zo beter verkoopbaar.

 • no-profile-image

  Tom

  Geweldig, eenheid maakt macht. De mensen die denken dat de melkprijs voor de melkveehouder hoog genoeg is, kunnen niet rekenen! In Duitsland doet bijna iedere melkveehouder mee. Daar moet Nederland maar is een voorbeeld van aannemen. Laat maar is zien dat je spierballen hebt en verstand hebt. Ze kunnen nu laten zien wie de mietjes of wie de echte goede ondernemers zijn, die gezamelijk voor een eerlijk recht strijden!

 • no-profile-image

  bezorgde

  tjonge wat een gedoe allemaal. laat eens eerst volledig agrarische vrijhandel in europa toe voordat we over de wereldmarkt gaan praten. het lijkt erop dat men de kindertjes wil leren fietsen zonder dat ze kunnen lopen. een flinke valpartij staat bij voorbaat vast.

 • no-profile-image

  melkgeld

  volgens mij moeten we een nieuwe melkfabriek oprichten want de enige manier om meer melkgeld te krijgen is om veel melk bij de grote fabrieken weg te krijgen want ze zijn geen cooperatie meer maar eigen zakken vullers met een veel te hoge winst van ons melkgeld

 • no-profile-image

  Hanneke

  Fantastisch deze actie van de NMV!
  Alleen moeten we gaan voor 55 CENT, want het LEI heeft een kostprijs voor liter melk becijferd op 52 CENT VOOR 2008!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Antoon

  @Onderneem-ster
  en wat krijgen de boeren in frankrijk per liter? en wat dacht je van de nederlandse consument? het is toch overal bekend dát die krenterig zijn? als de melk bij AH 5 cent duurder is als bij de Super de boer, maakt de super daar in de reclame heel makkelijk gebruik van, en trekt zo veel klanten, zo is het Nederlandse publiek nou eenmaal ingesteld.
  en door de globalisering, kan misschien de Nederlandse consument het wel betalen, maar de chinese consument niet! dat is het punt met de wereldmarktprijs waar we aan vast zitten, als de prijs hier hoger word, zal er op een gegeven moment iemand opstaan om het uit een ander werelddeel te halen, en de supermarkten kunnen vullen voor een lagere prijs. de globalisering zet door, en hoe langer wij hier volhouden aan Quota en Minimumprijzen, hoe meer wij de dupe worden van de globalisering

 • no-profile-image

  ex-student

  @Antoon, je zegt precies hoe het ervoor staat. Op papier weet je alles, maar als het op de praktijk aankomt? De kracht van Europese bedrijven is nog steeds het familiebedrijf. Personeel e.d. is in deze regio niet financieel haalbaar ook niet voor megabedrijven. We zien het in het oosten van Dld waar de gem. kostprijs hoger is dan in het westen. Samenwerking waar jij de mond vol van hebt werkt maar 1 generatie lang, dat is al eens bewezen. Op papier klopt precies wat je zegt dat bepaalde dingen niet rendabel zijn, maar waarom zijn ze niet rendabel omdat de prijs van melk al vele jaren veel en veel te laag is. Door samenwerking hebben we de komende pakweg 20 jaar een goede toekomst, maar dan wordt het probleem vele malen groter, wie neemt zulke bedrijven over en wie kan dat financieel? Zulke bedrijven gaan dan op de fles en wil je als consument dan afhankelijk zijn van een instabiel land als China? Neen dan liever het kleine gezonde agrarische europese wereld met voor allen een gezonde melkprijs zonder enorme transporten, met dure olie,. Het bedrijf van onze voorvaderen is wel de basis voor een goed produkt en nog steeds concurrerend met de rest. Misschien zijn deze bedrijven wel de oorzaak voor deze melkprijzen omdat we inderdaad werken voor 5 euro/uur daardoor kunnen we het nog volhouden. Als ik groter zou worden en iemand aan moet stellen voor 45000 euro/jaar wordt het 3x niks. Dus alle theorie opzij, gewoon een beter melkprijs en de consument blijft de komende generaties gegarandeerd van voldoende en goed produkt.

 • no-profile-image

  BDM lid

  Het journaal van deze morgen gaf aan dat de verwachting is dat de eerste schappen op het laatste morgen leeg zijn als de melk niet op te vangen is door het buitenland! Hoe ze dit kunnen organiseren is dan de vraag. Feit blijft dat frankrijkse melkveehouders alles er aan doen om dit tegen te houden. Oostenrijk doet dit ook. Grote vraag is wat doen de Nedelanders! Vele Nedelanders zoals ik die in Duitsland melken doen mee. Als het lukt om een onbod uitval van 25% te bereiken in Nederland help dit de Duitse acties. Dan wordt de melkprijs weer van Duitsland uit omhoog gestuwt. Dus melkveehouders doe mee met de vele Duitse melkveehouders want dit zijn er echt veel alleen in Bayern hebben ze al meer weg laten lopen als ze in Nieuw Zeeland produceren. Dus dan heeft het ook zin. Als we het nu niet doen wanneer dan. Dit is de kans om de macht van ons te laten zien! Dus pak de kans om als een europa te protesteren.

 • no-profile-image

  vos

  Antonio heeft gelijk wat de marktwerking betreft, alleen is het de vraag of het voor voedsel ook zo werkt. De prijs wordt inderdaad bepaald door vraag en aanbod. Alleen kan er bij voedsel geen sprake van tekort zijn (zie heftige reacties die nu plaats vinden bij huidige stijging v.d. voedselprijzen). Bij een goede voedselvoorziening is er mijns inziens sprake van een kleine overproductie, en juist dat laatste zet de prijs voor de producent onder druk. Daar komt bij dat de politiek streeft naar een betaalbaar voedelpakket en allerlei instrumenten inzet als de prijs te hoog wordt. Waar blijft dan de vrije marktwerking???. Met andere woorden, de producent heeft weinig instrumenenten om de markt te bewerken, alleen een eventuele melkstop om een redelijke prijs af te dingen.
  En hou nu eens een keer op over die eeuwige nieuwe trekkers. Ieder boer heeft een trekker en die zijn allemaal een keer nieuw geweest. Handelaren en vertegenwoordigers komen ook niet in een bakfiets, maar in een goede auto.

 • no-profile-image

  heeft gemengt bedrijf

  Wat ik niet snap is dat er varkenshouders tegen de DDB hebben. Deze actie heeft er ook mee te maken dat we niet meer willen produceren omdat we dan een nog lagere melkprijs krijgen! Als varkenshouder zou je hier blij om moeten zijn want als de melkveehouderij in Nederland meer produceert komt er automatische ook meer mest DUS.............

 • no-profile-image

  nederlandse melkveehouder

  Ik ben het met de manier van reageren van Angel niet eens, dat wekt gewoon aversie. En zijn verhaal klopt ook niet helemaal. Ik kan de zaak ook omdraaien, als je met deze slechte varkensprijzen kunt overleven dan is er in het verleden ongehoord (te)veel geld verdiend. En als ik hierop net zo "collegiaal" zou reageren als enkele varkenshouders hier doen dan zou hier en daar het dak van de zeugenstal afvliegen van ergernis. En hier zit ook het verschil tussen de twee takken. De bandbreedte is in de varkenshouderij veel groter. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een melkveehouder van de winst van één jaar, een of meerdere nieuwe stallen kon bouwen. En zeg nou eens eerlijk collega varkenshouder, jullie wel hè.
  En als het, zoals nu, te lang duurt voordat de jackpot weer valt worden jullie kregelig. Misschien begrijpelijk, maar belast hier anderen niet mee.

 • no-profile-image

  herbert

  Ik snap wel wat angel bedoeld, en in zijn verhaal zit een kern van waarheid.
  Ik heb zelf een leuke tak fokzeugen en een leuke melkplas om af televeren.
  Maar mijn aflossing kon ik afgelopen jaar door blijven doen door de af te leveren melk.
  Ik heb respect voor elk standpunt, ook van de DDB, maar laten we als veehouders wel realistisch blijven!

 • no-profile-image

  Dirk

  een opstand is goed, maar laat derden er buiten. het heeft geen zin om gewone burgers(consumenten) tegen je in het harnas te jagen.
  Het zijn de supermarkten die het voor de boeren onrendabel maken.
  Ga die burgers melk aanbieden tegen de opbrengstprijs, kunnen ze zelf zien wat er tussen zit.
  Melk weggooien is dramatisch en afschuwelijk. voedsel mag je nooit gebruiken als machtsmiddel, daarmee verlaag je jezelf.
  Het gaat verkeerd uitpakken, voor de gehele sector.
  Een betere melkprijs bereik je niet door melk weg te laten lopen, dat is korte termijn.

 • no-profile-image

  Antoon

  @consument
  ik zal je direct maar uit de droom helpen:
  deze acties zullen echt niet leiden tot prijzen die 20% hoger liggen! dat is echt onmogelijk. de melkprijs zal hoogstens 0,5 of 1 cent omhoog gaan, en ook dit zal tijdelijk zijn, omdat ook de melkfabriek een bepaald streven probeert te halen, waardoor de melkprijs een maand lager er daardoor alleen maar op achteruit gaat.
  ik vind het idee van Dirk trouwens prachtig! dat zou pas een superactie zijn! ga maar voor de supermarkt staan, en daar gratis melk uitdelen! daar heb je toch veel meer aan dan het zomaar weggooien? op deze manier winnen de boeren de publieke opinie nooit (en ze willen juist het publiek laten voelen hoe het zit, waardoor het publiek medelijden moet krijgen)

 • no-profile-image

  ex-student

  @Antoon ik heb gelezen dat je student bent. Je hebt de ballen verstand van boeren dus loop niet te zeuren. Jou studiebeurs waar je goed recht op hebt wordt iedere maand netjes overgemaakt. Toen ik student was had ik dezelfde mening dat ik alles beter wist, nu vele jaren agrarier zijn mijn gedachten veranderd. Ik kon mijn ouders bedrijf overnemen doordat mijn hele familie niks opeisde, anders was ik net als jou misschien wel terecht gekomen bij een cooperatie of politiek en dan was mijn mening niet verandert. Ik denk dat je eerst moet weten hoe de vork in de steel zit voor je dit onozel gaat uitkramen dus a.u.b. ga aan de studie, waarvoor je betaalt wordt, en wordt dan volwassen.

 • no-profile-image

  Antoon

  @ex-student, twente
  das natuurlijk wel weer heel kort door de bocht geredeneerd. ik ben een boerenzoon, met een zekere interesse in het bedrijf van mijn vader, vooral op de kant van het ondernemersschap. het werken op het bedrijf zegt mij inderdaad minder. verder drink ik mijn pilsjes gewoon iedere week in de keet, waar ik zit met 50% jongens die toch echt het doel hebben om later het bedrijf van hun vader over te nemen. 'de ballen verstand van boeren' vind ik dus een beetje te makkelijk geredeneerd. ik snap best dat het niet makkelijk is, en dat als je kijkt op de kleine schaal, naar losse bedrijven, dat het natuurlijk psychologisch gezien vreselijk is om op te geven waar je voorvaderen jarenlang voor hebben gezwoegd, en waar je zelf ook jarenlang voor hebt gezwoegd voor tussen de 5 en 15 euro per uur. en als je eenmaal zelf boer bent snap ik heel goed dat het nog moeilijk is zo te relativeren dat je snapt dat je dit niet in eigen handen hebt. tuurlijk is er begrip voor deze boeren, alleen is het jammer dat het vechten van deze boeren, vechten tegen de bierkaai is.

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  @Freerk de olie markt kun je niet vergelijken met melk (absoluut niet)
  en bovendien ga je weer aan de werkelijke problematiek in jullie markt voorbij. bovendien is de markt net even wat complexer dan de ddb in de gaten heeft.

 • no-profile-image

  Antoon

  maar Jan, dan kunnen we dus beter een communistische staat stichten hier, met de grondslagen van de bijbel...is dat dan de ultieme oplossing die jij ziet? wat moraal en ethiek inhoud, en wat daarin belangrijk is, word door de maatschappij, door alle bewoners van deze wereld beslist, en in het vrije marktstelsel zijn dat degene die door middel van hun vraag naar producten bepalen wat er op de wereld gebeurd! als zij vragen naar dieronvriendelijk, milieuonvriendelijk, maar goedkoop vlees, dan zul je als je dat niet levert, waarschijnlijk weinig betaalt krijgen, andersom werkt het precies hetzelfde. en als het dan echt een kwestie van Ethiek is, hoe wil jij het dan Ethisch verantwoorden dat er melk(GOED VOEDSEL) word wegegespoeld? of gaan dan persoonlijke belangen voor op de Ethiek? over leugenachtigheid gesproken...

 • no-profile-image

  Antonio

  Beste boeren, waardoor wordt een kostprijs nu bepaald? Juist, slimme inkoop en een efficiente productie. Iedereen weet dat de kostprijs bij geen boer gelijk is, de ene is een rekenaar en weet voor nog geen 30 cent een liter melk te maken terwijl de ander toch die trekker heeft gekocht die het grootste deel van de tijd stil staat of een melkstal heeft die 20 van de 24 uur stilstaat (hoe bedoel je efficient!) en alles bij elkaar boven die 40 of zelfs 50 cent uitkomt. Wat is een liter melk dan waard? 30, 40 of 50 cent.... waarde wordt toch door de markt bepaald of hunkeren we naar een soort communitisch regime dat inefficientie blijft belonen?
  Nu hoor ik u denken, we hebben toch geen invloed op de inkoopprijs. Nou kijk dan maar naar de grondprijs van de afgelopen jaar of naar de bouwwoede in de agrarische sector. Het zijn gewoon economische wetmatigheden.
  De melkveehouderij is jaren een stabiele melkprijs gewend, maar dreigt op de vrije markt in een varkenscyclus te geraken. Ik zou zo zeggen, heren, wen er maan aan, dat de beste ondernemers mogen bovendrijven!

  En wat de boerenmacht betreft, overspeel daarbij uw hand niet. Menig consument zal overstappen naar vruchtensappen en daar wellicht bij blijven. Een markt die je eenmaal verloren hebt, heb je niet snel weer teruggewonnen. En verwerkers zouden niet rouwig zijn om die overstap, de marge op fris en vruchtensappen is namelijk vele malen groter dan de paar cent die tussen een liter melk voor de boer en de zuivel in het schap zit. Kortom, uw prijst zichzelf uit de verwerkers- en consumentenmarkt als u zo doorgaat.

  Wat u dan te doen staat?
  Zoals gezegd, slimme (grootschalige) inkoop zonder emotie (te grote trekkers, of net te veel geven voor een hoekje grond, etc.) en een efficiente productie (80% benutting van productiemiddelen als melkstal, voerwagen, etc.). Kan je dat niet alleen af, denk dan eens aan samenwerking. Met een aantal boeren bij elkaar kan je wel eens meer verdienen dan ieder voor zich.

  En mocht je de markt niet eerlijk vinden en denken dat je het beter kan, richt dan je eigen super op! Ga zelf die melk maar proberen te verkopen. Samen met wat groente en fruit van collega-cooperaties moet dat een succes worden, toch?

 • no-profile-image

  pipo

  die grote boeren is d'r eigen schuld dan moeten niet zo groot investeren

 • no-profile-image

  gerard

  een hele slechte zaak om melk weg te laten lopen.Ga niet over de rug van de consument je gelijk halen, dat werkt averechts.
  Ga desnoods voor de poorten liggen, en vertraag de leveringen van melk, of maak de consument bij de supermarkt duidelijk dat de boeren onderbetaald worden, maar gooi die goeie melk niet weg.
  Dit gaat verkeerd aflopen en geeft alleen maar negatieve publiciteit.

 • no-profile-image

  Antoon

  @Fons, Brabant
  darwin kwam 200 jaar geleden al met zijn 'survival of the fittest' theorie. het 'probleem' bij alle boeren is dat zij met zoveel liefde hun bedrijf runnen. in de normale bedrijfswereld is het heel normaal dat wanneer een bedrijf niet rond kan komen, het over de kop gaat. maar boeren zijn zo koppig, dat ze dit niet willen, en gaan tot in het bittere eind door. als de prijs van melk dan écht te laag is, is er blijkbaar een aanbodoverschot. daar doe je niks aan, het enige wat je kan doen is proberen je hoofd boven water te houden, en te wachten op betere tijden (lees: tijden waarin andere boeren het hoofd niet boven water hebben kunnen houden, en zo het aanbod is afgenomen)...

 • no-profile-image

  Boerin

  Zo kan het toch ook niet langer...de boeren worden op alles afgerekend! We worden geleefd..Tword tijd dat ze eens in opstand komen alleen erger ik me aan die boeren die klagen als de beste maar uiteindelijk afhaken als het moment daar is, waardeloos en mocht dit toch wat uithalen dan straks wel mee profiteren. Zo gaat het in elke sector maar in een sector als deze waar we toch in de voedselvoorziening zitten en dan met al die stijgende kosten toch nog een boterham er aan over willen houden vind ik het het maar te gek voor woorden dat zoveel toch niet durven! of er een ander voor op laten draaien. Ik zou zeggen laat die carriere mannetjes zonder enig benul ergens van maar eens wat voelen hoe het nu daadwerkelijk in elkaar steekt...misschien als we nu even met zn ALLEN doorzetten ding je nog wat respect af.

 • no-profile-image

  belse

  Niet echt slim hoor beste Noorderburen !
  Jullie hadden beter op 31 maart de melk weggekiepert.
  Kom morgen ook niet zeuren dat de vaarsen te duur zijn.... .
  Verlaging van de superheffing geen beter idee? Wat gaan jullie trouwens met dat spaarpotje doen?
  Eeeuh, volhouden mannen, dan zuigt Van Bakel de Noorderkempen helemaal leeg ..... en betaald hij misschien ook terug een melkprijs :-)

 • no-profile-image

  Jan

  Nou, die boeren die de melk het langs weg kunnen laten lopen hebben blijkbaar het beste inkomen. Ga nog even door dan hoeven we geen quotum bij te kopen om meer te kunnen melken. Hoe even vol zodat we op 31 maart 2009 het landelijk quotum niet vol komt. Kunnen we het geld dat we wilden uitgeven voor quotumaankoop gebruiken voor bv een nieuwe trekkker. U begrijpt al wij blijven gewoon melk leveren aan 'onze'FF.

 • no-profile-image

  Ger

  Schijnbaar hebben sommige melkveehouders geen hogere melkprijs nodig! Dan is het ook eenvoudig, zij die tegen de verhoging zijn en dus tegen de acties, ook een lagere melkprijs voor hun. Er zijn best fabrieken die weinig willen betalen. Maar zeur dan niet tegen diegene die weten waar ze over praten en strijden voor een eerlijk recht. De slaven arbeid is afgeschaft, dit hopelijk ook voor de boeren!

 • no-profile-image

  Jan

  Antoon nu ik al je berichten zo door lees krijg ik steeds meer de in druk dat je een fundamentalist bent. Een hardcore gelovige van het vrije marktdenken. Iedereen die niet mee kan in komen met de vrije markt mag zijn boontjes doppen op de vuilnisbelt. Dat is wellicht niet wat je wilt, maar dat is wel de consequentie van jouw geloof. Begrijp je dat niet dan raad ik je eens aan om naar Africa of India te gaan en daar de vuilnisbelten en sloppenwijken te bezoeken. Allemaal boeren die weggeconcureerd zijn van de vrije markt. Je solidariteit is nul komma nul. Valt me echt van je tegen.
  Wij willen e3en systeemverandering. Geen ongebreideld kapitalisme, Geen ongebreideld recht voor mensen metmacht en geld.

 • no-profile-image

  de echte

  Akkerbouwer en alleen produceren voor de vrije markt, wat een giller van formaat. Dan betaal alle steun maar vlug terug zodat een gedeelte naar de varkenshouderij en tuinbouw kan.
  Je had ook de tweede klas moeten doen.

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De markt doet altijd wat hij moet doen is er te weinig zijn de prijzen goed is er te veel is het slecht dus er is gewoon te veel melk die geproduceert word tegen een te hoge kostprijs , en de melkveehouders laten wel heel vlug het koppie hangen ze kunnen nog wat leren van de pluimvee en varkens boeren die hoor je zelden over slechte prijzen en produceren altijd tegen marktprijs

 • no-profile-image

  jan

  Antoon, eingenlijk heb ik geen tijd meer om met jou verder te discusseren over ethiek de Bijbel ect. Maar als je meer wilt weten kom dan maandag 2 juni in Ons Erf om 20:30 ben je van harte welkom. Dan kun je mij persoonlijk spreken.

 • no-profile-image

  K.i.s.s.

  Het is altijd leuk om te lezen dat het altijd aan een ander ligt.
  Leer hoe de markt werkt.

 • no-profile-image

  eppo

  Maar nu verdienen ze helemaal niks meer. Als ze niks aan de fabriek leveren waar willen ze dan van leven? Ik vindt het verwarrend.

 • no-profile-image

  Jan

  Antoon het is een kwestie van moraal en ethiek de markt heeft geen moraal. Het is inderdaad mijn mening. En mij mening is gebaseerd op het dikke boek. Jouw mening is gebaseerd op wat de heersende elite jou voorspiegeld. Daar zit het verschil. Wat is de basis van wat je uitdraagt. De graaicultuur, vriendjespolitiek en leugenachtigheid van de heersende elite is niet gebaseer op het dikke boek, neem dat maar van mij aan, maar het is beter dat zelf te onderzoeken.

 • no-profile-image

  c

  zet door melkveehouders, goeie actie zo. laat ze de macht die je in feite als boer hebt maar voelen. hoe kun je over marktwerking praten bij ene gequoteerd product, je moet al productierechten kopen om vervolgens nog voor de marktprijs te melken. nee in zo een geval verdien je netjes minimaal de kostprijs te vangen voor je product

 • no-profile-image

  piet

  Wat een ongelovenlijke slappe hap, die lto. Ik ben zo blij dat ik vorig jaar mijn lidmaatschap heb op gezegd. Als zo een reaktie van schenk nog onder belangen behartigen valt. Geen enkele stijdlust van lto. Triest, triest en nog eens tiest.

 • no-profile-image

  bioboer

  Het is gewoon grof schandalig dat LTO niet achter hun branche genoten staat. We gaan niet voor niets de straat op om ons ongenoegen kenbaar te maken. We zijn al jaren sluitpost bij de onderhandelingen met de afzet van melk.
  Grote fabrieken als friesland en Campina vertonen al jaren asociaal gedrag naar hun leveranciers toe. Het word dan ook hoog tijd dat die zakken vullers van de troon worden gestoten.
  DDB ga door!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Janneke van de Wal

  Begrijp ons niet verkeerd, onze actie´s zijn niet zozeer tegen de melkfabrieken, maar vooral tegen de supermarkten. Zij zijn aan het stunten momenteel met melk. Stel u voor, u heeft een supermarkt, u koopt melk in voor 30 cent en verkoopt het voor 57 cent. U weet dat de producent altijd levert, dan kunt u de inkoopsprijs toch nog verder laten zakken? Wat houdt u tegen?
  Nederlandse boeren die ons steunen, bedankt!

 • no-profile-image

  geitenboer

  beste varkens en koeienboeren, ga vooral even geen ruzie zitten maken met elkaar, daar schiet niemand wat mee op. ik kan de reactie van de varkensboeren trouwens wel begrijpen, zij zijn het gewend dat die gene die (om wat voor reden dan ook) niet scherp genoeg draaien het bedrijf op kunnen doeken. hoe pijnlijk het ook is dit hoort allemaal bij het ondernemen.
  welk mechanisatiebedrijf ik ook bel ze hebben allemaal al een record aantal nieuwe trekkers verkocht, er is dus een groep boeren die wel goed geld kan verdienen met koeienmelken, hetzelfde geld voor het aantal melkrobots dat is verkocht in het afgelopen jaar (geweldige uitvinding overigens). dat boeren nu melk weg laten lopen kan ik niet zomaar afkeuren omdat ik niet goed weet wat het effect zal zijn. maar het feit dat er boeren zijn die voor 30 cent kunnen melken en anderen aan 50 cent nog niet genoeg hebben betekent toch dat er nog een hoop te leren valt. succes met ondernemen allemaal, en voor de mensen die over willen stappen op vruchtensappen in plaats van koemelk> geitenmelk blijft gewoon verkrijgbaar

 • no-profile-image

  kevin

  melk is goe dvoor elk! gooi gewoon die prijs omhoog! waar gaat het over een pakje van 250ml kost 1,45 euro bij de AH en een pak melk van liter 0,93! gooi gewoon die prijs van liter naar 1,45..
  Beetje marktgericht!

 • no-profile-image

  boer

  Nou Agnes, houden jullie ook nog steeds de melk vast? Ik geloof er geen barst van en dat jullie nou achter de DDB aanhollen, ik had jullie toch wijzer ingeschat.
  Iedereen is vrij om te stoppen ook jullie, kun je van je pensioen genieten!!!

 • no-profile-image

  Jan

  Handelswijzen van Friesland Food


  -In Losser stond een coöperatief koffiemelkfabriekje "Dinkelland" "Dinkelland" produceerde voornamelijk koffiemelk. Friesland Food die de enige koffiemelkproducent in Nederland is, heeft hun koffiemelk een een aantal jaren ver onder de kostprijs op de markt gebracht. En het koffiemelkfabriekje ging ging op de fles. (ex-lid "Dinkelland")

  -Farm Dairy opgericht door Dhr. De Bruijn, kwam een aantal jaren geleden als nieuwe speler op de markt van dagverse produkten. Op een gegeven moment konden ze geen verpakkingen voor melk meer krijgen. De reden: Friesland Food had hun leveranciers van verpakkingen gedreigd op te stappen als zij verpakkingen aan Farm Dairy zouden leveren. Resultaat Farm Dairy is opgekocht door Friesland Food. Bron: medewerker van Farm Dairy

  -De directeur van Cono heeft al wel eens laten weten dat ze eingelijk een paar cent meer voor de melk aan hun boeren kunnen betalen. Maar als ze dat doen krijgen ze problemen met Friesland Food.

  -Zoals bekent betaald Kaasfabriek Rouveen zijn boeren een veel betere melkprijs uit als Friesland Food. Maar de leden wordt op het hart gedrukt dit niet openbaar te maken. "We mogen niet te veel uit de pas lopen Friesland Food" zeggen ze. Ik kan maar één reden verzinnen represailles van Friesland Food.

  -Een regiobestuurder, vanzelfsprekend LTO lid, van Friesland Food vond dat een hogere melkprijs helemaal niet nodig was. "Daar kopen de boeren toch alleen maar nieuwe tractors en veel te duur quotum van". Dat zelfde bestuurslid koop zelf ook een nieuwe tractor met voorlader. Bovendien stond of staat hij bij Rouveen op de ledenreservelijst.
  Het zijn het de grote zuivelfabrieken en de LTO bestuurders, de Rabobanken die ons die ons vertellen dat me de kostprijs moeten verlagen door meer melk per man te produceren en ons voor te bereiden op het Quotumloze tijdperk, de "vrije markt". Gevolg de nieuwe stallen vliegen als paddestoelen uit de grond. Is het dan vreemd dat de quotumprijs stijgt.

  -Toen de DDB werd opgericht wilde Friesland Food de ledenraadsleden die lid waren werden van de DDB royeren. De DDB heeft daar mee ingestemd op voorwaarde dat ze de ledenraadsleden die lid waren van LTO ook zouden royeren.

  -Kandidaat ledenraadsleden worden op hun loyaliteit aan de doelstellingen van het bestuur. In de praktijk komt het er op neer dat je niet kritisch moet zijn en een trechter op je hoofd moet hebben. Daar kan het hoofdbestuur van alles ingooien en het komt er beneden zo weer uit. De minst kritische geesten en de meest gehaaide baantjesjagers worden in het hoofdbestuur gekozen door ………….. jawel de hoofdbestuursleden. En als ze uit het hoofdbestuur moeten vanwege het einde van hun termijn dan is er altijd wel nieuw baantje bij de LTO, CR Delta, De GD, een Waterschap, wethouder voor CDA of VVD, de Rabobank, etc, etc.


  -Mensen het wordt tijd dat we het heft weer in eigen hand nemen. De grote zuivelcoöperatie worden gegijzeld door deze mensen. Laten wij ons nog langer gijzelen????

 • no-profile-image

  K.I.S.S.

  Laat de fabrieken maar leeg en stil lopen,
  zal wel enorm kostprijs verhogend werken, wie gaat deze rekening betalen
  consument, grootgrutter, of leden van de cooperatie ik denk dat ik het weet.
  PS melk is geen olie.

 • no-profile-image

  .

  Die hogere melkprijs kan er komen als onze cooperatie goed zouden functioneren! Maar dat doen ze niet. Dit maak ik uit de melkprijzen op van de andere melkfabrieken. Als die cooperatie het werk goed zouden doen zouden ze zeggen voor deze prijs kunnen we de melk niet leveren! Als iedere cooperatie dat zou doen was de melkprijs niet zo laag! Als jullie dan komen met het verhaal als de één het niet doet doet de andere het wel dan zijn we precies waar we nu zijn! De EMB probeert het van onder uit zover te krijgen en het ziet er naar uit dat het ook gaat lukken!

 • no-profile-image

  c

  zet door boeren!!! eindelijk eens goeie acties zo. zet hem op en doe allemaal mee, gebruik het machtigste wapen wat jullie als boer hebben, nl niet leveren!!!! akkerbouwers doe ook mee !!! geen aardappelen weg beneden de 12 ct

 • no-profile-image

  vos

  Ik weet bijna zeker dat exmelker in het verleden verleden ook wel eens duur quotum heeft gekocht. Moet nu niet de wijsneus uithangen.

 • no-profile-image

  breek de dag

  melk bestaat hoofdzakelijk uit water dat hoeft toch niet zo duur te zijn.

 • no-profile-image

  onderneem-STER

  @antoon
  Je moet nog een hoop leren, tjonge wat een theoretische naïeve kijk. De consument moet de hogere prijs betalen voor melk en ook voor ander voedsel, dat is toch logisch. Dat kan de consument best betalen ze hebben al jaren veel te weinig betaald en dus geld overgehouden. Alleen de tussenhandel/retailers zijn te schijterig en zijn bang dat de consument voor een dubbeltje de liter verschil geen boodschappen meer komt halen en ze mogelijk een paar cent van hun eigen marge afmoeten doen; tja en dat mag niet gebeuren dus moeten de centen bij de boer er af. Simpel toch?
  Het kan wèl hoor: hier (Frankrijk) wordt wel normaal € 0,88 ct per liter a-merk halfvolle melk betaald worden, en let wel dat is de prijs voor langhoudbare dus goedkopere melk, èn als je een pak met 8 flessen tegelijk koopt anders is het nog duurder. De fransen kunnen het ook betalen en verdienen gemiddeld een stuk minder als de mensen in nederland.

 • no-profile-image

  Angel

  Wat zijn jullie koeieboeren een stel jankerds!! Nee, wij varkensboeren hebben het goed?? :S en dan zitten jullie te zeuren dat de melkprijs een beetje is gezakt, terwijl jullie nu wel even vergeten dat de melkprijs een paar maanden terug ontzettend hoog was.
  Jullie zullen ook moeten wennen aan de varkenscyclus, jullie ontkomen erniet aan. Dus die acties slaan nergens op, wij varkensboeren kunnen toch ook niet zien wat wij op jaarbasis verdienen???? dat willen wij ook wel!!!! Dus wen er maar aan!

Laad alle reacties (94)

Of registreer je om te kunnen reageren.