Home

Achtergrond

Biologica: afstand met GMO-mais voldoet niet

De isolatieafstand tussen gewone en genetisch veranderde mais voldoet niet altijd om vermenging te voorkomen.

Dat concludeert Biologica uit recent onderzoek van het PRI, dat onlangs de resultaten presenteerde van onderzoek naar de mate van vermenging tussen gangbare en GMO-mais in het veld. "De isolatieafstand van 250 meter is niet altijd genoeg om vermenging te voorkomen", stelt Biologica. "Coëxistentie is in de praktijk niet uitvoerbaar. Eén proefveld is sterk vermengd geraakt met GMO-mais omdat de zaaimachine niet goed was schoon gemaakt. Dit is verontrustend, omdat het aantoont dat coëxistentie zelfs onder gecontroleerde proefomstandigheden niet uitvoerbaar is."

De vermenging op de proefveldjes blijft ver onder de 1 procent. Dat zijn gemiddelden, stelt Biologica. "Aan de randen van sommige proefvelden is een vermenging gemeten van ruim 5 procent."

Of registreer je om te kunnen reageren.